Dobrodruh a cestovatel Jaroslav Šíma připravuje expozici svých vlastních strojů

Jaroslav Šíma je jeden z nejznámějších českých motocyklových novinářů. Tento optimistický dobrodruh a cestovatel už před léty upsal svoji duši motocyklu. Na svém kontě má neuvěřitelných 1 562 570 km. Řekli byste, že vlastně 39x objel zeměkouli po rovníku. Jak se mu však daří, co chystá a co dělá, když musel veškeré své cestovatelské plány odložit díky koronaviru? Tak na to vše jsme se usměvavého sympaťáka zeptali.

„No teď asi hodně překvapím, ale jestli si někdo myslí, že se v nastalé situaci nějak trápím, svrbí mě dlaně a koušu se do rtů, tak to se tedy šeredně mýlí. Je pravda, že můj životní slogan „Den, kdy nesedím na motocyklu, jako bych nežil“, teď dostává na frak, ale já si naopak tento neplánovaný oddych užívám,“ prozradil cestovatel, který za 36 let v sedle motocyklů toho prý najezdil opravdu dost.

„Ten čas, po který budu sedět disciplinovaně doma, odříznut od motocyklu, protože nechci přidělávat případnou práci záchranným a zdravotnickým složkám, nějak smysluplně využiji. V PC mraky fotografií a videí a jsem taky před slavnostním otevřením mojí trvalé expozice „Motocykly s vůní dálek“. Ta bude v již dlouho fungujícím JAWA muzeu v Rabakově a návštěvníci v ní najdou všechny nejdůležitější motocykly mého života. Samozřejmě zde bude Jawa 350 se kterou to v roce 1984 všechno začalo, nechybí pověstná dvěstětisícová Honda Africa Twin, nebo BMW F 800 GS s rovným čtvrt milionem kilometrů. Z malých motocyklů to bude Jawa New Pionýr a čínská replika Hondy Monkey, se kterou jsem v roce 2015 navštívil české vojáky v malijském Bamaku. Vše samozřejmě doplněno fotografiemi a artefakty z cest. Takže nudit se určitě nebudu,“ popsal svůj alternativní program na několik dalších týdnů Jaroslav Šíma.