Anděl mezi zdravotníky: soutěžící č. 6. Halyna Muzyka

39 let, Oblastní nemocnice Náchod, všeobecná sestra na interním oddělení

Sympatická zdravotní sestra Halyna Muzyka žije v Čechách už tři roky. Když odcházela z rodné Ukrajiny za lepším výdělkem, netušila, že v její zemi bude za několik let válka. Část rodiny se musela odstěhovat na Západní Ukrajinu, protože jejich domy jsou rozbombardované. Bylo ji velice smutno, když viděla rozbombardovanou „svoji“ nemocnici…

Halyna Muzyka chtěla být odmalička zdravotnicí. Líbilo se jí, jak teta, která byla zdravotní sestrou, pomáhá nemocné babičce. Vystudovala tedy zdravotnickou školu, obor porodní asistentka a pracovala na gynekologickém oddělení, posléze i na ARO.

S rodinou se rozhodla vyjet do ciziny za lepšími podmínkami. Našla si inzerát na práci ve zdravotnictví v Královéhradeckém kraji. Po absolvování kurzu češtiny v Trutnově obdržela několik pracovních nabídek, ze kterých si vybrala náchodskou nemocnici. Začátky však nebyly lehké, měla totiž jen dva roky na to, aby složila aprobační zkoušky formou písemné, praktické a ústní zkoušky. Zvládla to za rok a půl. Dnes pracuje na monitorovaných lůžkách interního oddělení.

Do soutěže Anděl mezi zdravotníky ji navrhlo vedení nemocnice. Myslela si, že jí volají ohledně pomoci s Ukrajinci na ambulanci, ale místo toho ji delegovali do soutěže jako poděkování, že nastoupila do náchodské nemocnice, že zvládla zkoušky a neúnavně pracovala v období covidu.

Halyna Muzyka má s manželem dva syny. Starší ukončil devátou třídu a jde studovat střední školu, mladší je ve třetí třídě. Je vášnivou čtenářkou, a i touto cestou se zdokonaluje v českém jazyce. Ráda peče dortíčky různých tvarů a chutí, ale také s oblibou vyšívá obrázky.  Uchvátilo ji okolí Náchoda, miluje okolní přírodu. V práci má kolem sebe výborný kolektiv, a tak určitě kolegyně nebudou chybět v hledišti náchodského divadla, kde se finále soutěže Anděl mezi zdravotníky 27. srpna koná.