Exkluzivní divadelní zážitek přináší ve své první činoherní roli hvězdná Dagmar Pecková

Výjimečná žena. Výjimečná umělkyně. Operní diva, která zažila úplný vrchol i pád až na dno. Maria Callas. O tom je inscenace, kterou měla premiéru v Městském divadle Mladá Boleslav už před časem, kde ve své velké činoherní premiéře vystoupí mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková v roli Marii Callas. Spojení, které poodhrne oponu světa opery, režíroval Petr Mikeska.

I když svou premiéru měla na scéně Městského divadle Mladá Boleslav 11. září 2020, dnes má za sebou reprízy v Praze i dalších městech. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje v první velké činoherní roli. Tou postavou je proslulá řecká pěvkyně Maria Callas (1923 – 1977), o které tato jedinečná hra je.

Autorem je renomovaný americký dramatik Terrence McNally (1938–2020), který vytvořil příběh vycházející z mistrovských lekcí, které pořádala v letech 1971 - 1972 právě Maria Callas na Juilliardově hudebním institutu v New Yorku v letech pro mladé začínající operní pěvce. A právě tato ojedinělá pedagogická epizoda v životě slavné pěvkyně se stala základem k pozdější divadelní hře Mistrovská lekce (premiéra proběhla v New Yorku v roce 1995).

Slavná umělkyně se tak setkává s mladými adepty operní slávy, s nimiž řeší, co by měli v kariéře umět, znát a vědět, ale také vykresluje svůj bouřlivý soukromý a umělecký život. Nevím, které zahraniční herečky tuto roli hrály (česká premiéra proběhla v roce 1997 v divadle Viola, kde roli Callas hrála Eliška Balzerová), ale pokud jde o Dagmar Peckovou, tak je skvělá a herecky přesná. Díky tomu, že spoustu věcí ví ze svého operního života, je strhující a autentická právě v roli operní divy.

I když nepotřebuje výrazná gesta a pohyby, má herecký talent, cit a šarm. Dagmar Pecková má úžasné momenty na jevišti a její postava je impozantní. Jako herečka disponuje podmanivě potemnělým hlasem, výmluvně velkýma očima, smyslem pro humor stejně jako mimořádnou kulturou pohybu a dikce. Je cítit život, energie, smutek i humor. Navíc má co hrát (překlad Stanislava Kellnerová), a to v dokonalé režii Petra Mikesky, což je talentovaný herec a současně kreativní umělecký šéf Městského divadla Mladá Boleslav.

I když v mladoboleslavské inscenaci Mistrovská lekce dominuje hvězdná Dagmar Pecková (byla oceněna i širší nominací na Cenu Thálie), musím říct, že výborně hrají a zpívají i další protagonisté – Petr Mikeska, Veronika Bajerová nebo Jarmila Vlčková j. h. Ale v tom je vůbec kouzlo Městského divadla v Mladé Boleslavi, která stojí na nosné dramaturgii i na činohercích, kteří jsou neskutečně muzikální.

Nejbližší reprízy hry Mistrovská lekce proběhne v pondělí 28. listopadu v 19 hodin a dále v pondělí 30. ledna 2023 v 19 hodin v Městském divadle Mladá Boleslav.

Robert Rohál

Foto Městské divadlo Mladé Boleslav