Zázrak jménem merino. Poznejte benefity funkčního oblečení

Je vám blízký aktivní styl života? Ať už si svůj volný čas užíváte činnostmi venku či uvnitř, je důležité cítit se pohodlně. To zajistí především vhodné oblečení z vybraných funkčních materiálů. Jedním z nejoblíbenějších v posledních letech je merino ovčí vlna. Zjistěte více o tomto unikátním materiálu a pořiďte si nejeden kousek do vaší výbavy.

Jedinečné vlastnosti vlny znají lidé od pradávna. Tradiční vlna a oblečení z ní vyrobené bývá ovšem těžké a na omak “kousavé”. Kromě toho trvá celou věčnost, než uschne. “V 70. letech klasickou vlnu proto začaly nahrazovat syntetické materiály, jako například polyester. Tato vlákna jsou sice lehká a snadno se udržují, ale zdaleka nejsou výhrou, protože špatně izolují a zapáchají. Obléci se můžete také do bavlny, ale v té zase prochladnete okamžitě poté, co se trochu zapotíte,” říká Robert Kunorza, výkonný ředitel ze společnosti Bennon.cz. Ideální volbou je proto, sice o chlup dražší, ale zato udržitelná a plně funkční merino ovčí vlna.

Co je merino vlna?

Jedná se o velmi jemný druh vlny produkovaný konkrétním plemenem ovcí. Ty žijí ve vyšších nadmořských výškách, kde jsou vystavené vysokým teplotám v létě a silným mrazům v zimě. Roste jim kvalitní srst, která se po oholení musí vyčistit a roztřídit podle hrubosti. Díky své extrémní jemnosti je vhodná pro první vrstvu oblečení anebo jako oblečení pro kojence, protože “nekouše”, neškrábe a velmi příjemně se nosí.

Proč si kousky z merino vlny pořídit?

  • PRODYŠNOST

Zásadní argument, proč si na sport pořídit oblečení z merino vlny je perfektní prodyšnost. Během aktivit, kdy se vaše tělo zahřívá, je vlhkost absorbována vlněným vláknem a poté se postupně odpařuje. Díky tomu využijete tyto kousky jak v zimě, kdy vás zahřeje, tak v létě, kdy vás ochladí.

  • BEZ ZÁPACHU

Dalším důvodem je schopnost materiálu pohlcovat nepříjemný zápach z potu a působí antibakteriálně. “Zápach způsobují bakterie, které se v syntetických materiálech nebo v bavlně udržují a dále množí. Vlněné vlákna ale mají členitou strukturu, která zajišťuje tzv. samočisticí efekt, čistí se při nošení ošoupáváním. Oblečení tak můžete nosit i při dlouhodobé intenzivní činnosti a nemusíte se bát zápachu. Stačí ho pouze občas vyvětrat,” radí Robert Kunorza, výkonný ředitel ze společnosti Bennon.cz. Při několikadenní letní túře můžete tričko z merino vlny alespoň jednou vymáchat ve vodě.

  • ZCELA PŘÍRODNÍ

V dnešní době se většina lidí snaží najít ekologičtější cestu téměř ve všem. Vlna je v tomto ohledu správnou volbou. Je to ekologicky šetrný materiál z obnovitelných zdrojů, jehož použití tolik nezatěžuje svět kolem nás.

  • OCHRANA PŘED ŽIVLY

Slunce, voda, ale i oheň. Všem těmto živlům merino vlna statečně odolává. Na letní dovolené aktivně strávené na horách nebo turistkou po nížinách volte právě kousky z merino vlny. “Merino chrání před UVA a UVB zářením, a proto se skvěle hodí k nošení ve slunných dnech. Další výhodou je, že přirozeně odolává žáru, takže si ho s klidem můžete vzít na večerní opékání buřtů, aniž byste se museli být létajících jisker,” dodává Kunorza. V neposlední řadě zvládne i pár kapek deště. Tuto funkci je ovšem důležité udržovat aktivní použitím vhodného prostředku na praní a impregnací.

TREK SOCK MERINO

Cena: 229 Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

Ponožky Trek sock merino mají své využití jak při sportu, na výletě, ale i v práci. Díky schopnosti materiálu absorbovat tělesné pachy nebude sundávání bot po celém dni nepříjemnou záležitostí. 

MERINO Underwear Black

Cena: 1 539,- Kč/set

Dostupnost: www.bennon.cz

Funkční set využijí milovníci hor a zimních sportů. Hodí se ale pro každého, kdo je chce jednoduše od rána do večera cítit komfortně nezávisle na počasí.

Pokud bychom měli zmínit nějaké negativum tohoto materiálu, je jím kratší životnosti, například oproti syntetice. To by mohlo, ve spojitosti s vyšší pořizovací cenou, leckoho odradit. Řešením je poohlédnout se po kouscích oblečení, které nejsou 100% z merino vlny, ale jsou v kombinaci s dalšími materiály jako je tencel nebo právě syntetika.

Kousky oblečení z merino vlny si zaslouží určitou péči. Vždy se řiďte doporučením výrobce a informacemi na štítku konkrétního výrobku. Pokud je uvedeno, že oblečení lze prát v pračce, zvolte přímo program vlna nebo alespoň snižte otáčky ždímání na minimum. Ponožky perte naruby. Používejte šetrné prací prostředky a nepřidávejte aviváže ani bělidla. Skvrny doporučujeme jemně odstranit vlhkým hadříkem, bez drhnutí!

Široký výběr outdoorového vybavení a trekové nebo volnočasové obuvi naleznete na www.bennon.cz.