Milovnice umění Jitka Čvančarová se stala kmotrou knihy Evropa včera, Evropa dnes, zítra?

Velmi vytížená herečka Jitka Čvančarová se stala kmotrou knihy o zákonech civilizace, kterou napsal Zbyněk Hrkal, známý hydrogeolog a vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu vodohospodářském a na Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Je také cestovatel a autor detektivních románů i literatury faktu. Knihu Evropa včera, Evropa dnes, zítra? uvedlo na trh nakladatelství Bohemica Books, které zastupoval Karel Svoboda.

Čtenář se v této knize stává součástí osudových událostí evropské historie, při kterých naši předci rozhodovali o svém přežití. Dramatické příběhy ukazují, jak se s tehdejšími výzvami vypořádali. Díky tomu, že je vyřešili správně, jsme tu dnes my, jejich potomci, a žijeme v blahobytu, o jakém se většině lidí na planetě může jen zdát.

Jitka Čvančarová je velkou čtenářkou a mrzí ji, že na knihy nemá příliš času, a tak knihy prý čte na etapy. A jak vnímá knihy jako takové? „Myslím si, že jakékoli umění je o emocích. Držet v ruce dobrou knihu, číst ji, je pro mě svátek. Miluju knihy, ráda je dávám i jako dárky, takže je občas koupím dvakrát, abych je měla také doma. Podporuji i malá knihkupectví a vydavatelství,“ vysvětlovala Jitka Čvančarová, kterou zajímá nejen beletrie, ale i populárně naučná literatura. „Vracím se k tomu i několikrát, než pochopím celý ten kontext,“ říká známá česká herečka, která se také pustila ve spolupráci se spisovatelkou Bárou Nesvadbovou do psaní vlastní knihy a jsou zhruba v polovině.

Velmi plodný autor Zbyněk Hrkal společně i s dalšími kmotry, kterými byli: egyptolog Miroslav Bárta, filmový producent Steve Lichtag a ředitel České geologické služby (ČGS) Zdeněk Veneram, vypustil do světa také knihu Za vodou po třech kontinentech, kterou vydala ČGS. Křest se konal v kapli sv. Rafaela na Klárově v sídle ČGS. Autor boří mýty a snaží se vzbudit zájem čtenářů o fakta v širších souvislostech. Jeho nejznámější knihy jsou: O lidech a vodě, Voda včera, dnes a zítra.