Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na tradiční velikonoční akci na Zámku ve Žďáru nad Sázavou. V sobotu 30. března čeká na návštěvníky den plný tvoření a zážitků, které si užije celá rodina. Krásný čas probouzení přírody nebudete jen pozorovat, ale hlínu, vodu a také pohyb přenesete do tvůrčí práce. Po celý den můžete navštívit jarmark plný květin a řemeslných výrobků. Chuť na něco dobrého zaženete u stánku s palačinkami, frgály, klobásami či polévkou. Na své si přijdou i ti, kteří si rádi opečou buřtíka na ohni.

Jarní workshopy pro děti

Pokud rádi tvoříte, pak jste na správné adrese. V rámci zámeckých workshopů pro děti od 6 do 12 let si můžete vyrobit hliněnou semínkovou kouli, která vám bude dělat radost i doma po vyklíčení semínek. Návštěvníci společně zapletou jarní májku a využijí vodu jako nástroj výtvarné techniky. Připraven bude také pokus s klíčením semínek.

Vydejte se Po stopách zámeckého zajíčka

Zámecký zajíček se ztratil! Pomozte nám ho najít, vydejte se po jeho stopách prohledejte s námi celý areál. Po vyřešení všech úkolů na vás bude čekat sladká odměna! Hra pro děti 6 -12 let.

Dílny Velikonoční tvoření pro celou rodinu

Připraveny budou také Dílny Velikonočního tvoření, na kterém si vyzkoušíte barvení vajíček přírodními barvami, jakými jsou třeba cibulové slupky nebo řepa nebo červené zelí. Svoji zručnost si vyzkoušíte na hrnčířském kruhu, na kterém si budete moci vytvořit třeba misku na velikonoční vajíčka. Odnést si můžete také vlastnoručně vyrobenou květinovou misku na stůl.  Dílny budou probíhat celý den, jsou určeny pro děti i dospělé.

Otoč kytku

Právě teď je ten správný okamžik na inventuru vaší domácí květeny. Přebývá? Přineste ji, nejlépe i s cedulkou, na které bude název a klidně i příběh pokojovky. Sháníte? Stavte se podívat na přebytky ostatních. Swap proběhne přímo na terase.

Nedělní Sváteční koncert a program pro děti a rodiny

I v neděli 31. března bude připravený program s velikonoční tematikou. Od 15 hodin bude možné zapojit se do programu pro děti a celé rodiny. Velikonoční víkend uzavře sváteční koncert v Oválném sále žďárského zámku. Účinkuj Hana Jonášová, prof. Vladimír Rejlek, Josef Popelka a Noema Erba. Více informací: https://zamekzdar.cz/udalost/svatecni-velikonocni-koncert/

Hurá do muzea

Otevřené bude samozřejmě také Muzeum nové generace, je to snad jediné muzeum, jehož cílem je vyhnat vás z muzea ven. Muzeum může být prvním první místem na cestě za poznáním Žďárských vrchů, není totiž jen muzeum, je to klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera – dnešního zámku ve Žďáru nad Sázavou, Zelené hory (památka UNESCO) i širokého okolí. Multimediální prvky vás vtáhne do děje, vstoupíte do temných hvozdů, kde nebojácní mniši ve 13. století vybudovali první klášter.

Zelená hora: památka UNESCO v staronovém

Na dohled od zámku se nachází Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, známé dílo architekta Santiniho, které se pyšní známkou UNESCO. V letošním roce je navíc kostel nově otevřen po rozsáhlé rekonstrukci. Návštěvníci tak mohou obdivovat jeho aktuální podobu, která se momentálně nejvíce blíží tomu, jak kostel vypadal v době své největší slávy.  Přijeďte si prohlédnout jedno z vrcholných děl geniálního stavitele Santiniho, které je považováno za jeho nejvšestrannější a nejzralejší počin s jedinečnou symbolikou.

Více informací na: https://zamekzdar.cz/udalost/velikonoce-na-zamku-2024/