Robert Rohál představí svou fotografickou tvorbu v holešovském zámku

Černobílé fotografie známých osobností z umělecké branže představuje od 27. dubna do 9. června v holešovském zámku spisovatel a fotograf Robert Rohál. Autor, který léta pracoval jako novinář, vystaví reportážně laděné či lehce stylizované snímky. Jeho výstava nese název „Slavní, známí a neznámí“ a je k vidění zámeckých arkádách.

Robert Rohál je zároveň autorem knih z prostředí filmu, divadla a hudby, na svém kontě má desítky autorských výstav. Nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako například Komtesa, Hřebci, Věčné návraty, Romance o Krásce a zvířeti, Andělé mezi námi, Doudlebské motivy, Tisíc tváří černovlásky, Příběh Edith a Marlene či Nostalgia 22.

Rodák z Holešova se zabývá výhradně černobílou fotografií. Nejsou to fotky na papíře, nýbrž fotografie přenesené na plátno, vypadá to mnohem zajímavější, plastičtější. Drsnější struktura plátna dodá podle autora fotografii něco navíc.

Robert Rohál působí roky v kulturních a mediálních sférách, více než dvacet let pracoval jako kulturní redaktor či editor v novinách. Kromě psaní tam také začal v roce 2002 fotit, a od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresby světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval desítky samostatných výstav po celé naší republice i na Slovensku.

„Mezi úspěšné výstavy patřily i společné prezentace s Evou Pilarovou v holešovském zámku nebo Janem Levorou na hradě Křivoklát. I když Eva Pilarová byla vynikající zpěvačka a Jan Levora je vyhledávaný překladatel japonské beletrie, oba byli či jsou autory zajímavých fotografií a jejich spolupráci si velice cením,“ říká Robert Rohál.

Během posledních dvanácti let vystavoval například v Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci, Třebíči nebo Přerově, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou, Třešť) i divadlech (Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Divadlo Šumperk).

Jeho aktuální výstava „Slavní, známí i neznámí“ přináší především snímky známých osobností z umělecké branže či autorových modelek. Kolekce je postavena na reportážně laděných, „nahodilých“ i stylizovaných velkoformátových fotografiích.

„Kolekce přináší přibližně 45 fotografií z let 2010 až do letoška,“ říká Robert Rohál. „Je tam světoznámý fotograf Jindřich Štreit, hitmaker Vítězslav Hádl či režisér Zdeněk Trošku, ale i dnes už nežijící umělci jako Karel Gott, Eva Pilarová, Věra Špinarová, Jarmila Šuláková, herec Tomáš Valík nebo operní pěvkyně Soňa Červená. Z portrétů z poslední doby tam nechybí ani herečky Petra Špindlerová, Zuzana Geislerová, Nadězda Tomicová – Chroboková a Eva Daňková, dirigent Peter Valentovič, výtvarnice Alena Ciková, trumpetista Laco Dézsi, režisér Peter Gábor… Dále mohu zmínit zpěvačky Helenu Vondráčkovou, Tanju, Helenu Blehárovou, Martu Kubišovou…“

Výstava, kterou návštěvníci mohou vidět v zámeckých arkádách, bude přístupná do 9. června. Potom bude výstava „Slavní, známí a neznámí“, která navazuje na loňskou kolekci „Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní“, ještě k vidění ve výstavní síni v Kojetíně (červen – srpen) a na podzim ve foyer Městského divadla Zlín.

Jaroslava Kuželová

Foto: archiv Robert Rohál