Fest1val je zahájen. Těšit se můžete na filmové premiéry, módní přehlídky, architekturu a design.

Fest1val se koná od 30. 4. do 5. 5. 2024 v Dolních Vítkovicích. Multižánrový ostravský fest1val získal podporu ministerstva kultury, ministerstva průmyslu a obchodu a Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy a propojuje celkem tři oborové sekce: IFFO (International Film Festival Ostrava) – filmový festival představující předpremiéry a premiéry české a slovenské kinematografie –, UNOS – multidisciplinární prezentaci v oblasti textilu, skla, keramiky, grafiky, objektů, fotografie – a PULSE – dlouhodobý projekt zaměřený na propojení kreativního regionu střední Evropy v oblasti architektury, urbanismu, interiérového designu a produktového designu. Pořadatelem akce je agentura Leemon. Více informací na www.fest1val.eu.

Areál Dolních Vítkovic bude hostit osobnosti české i zahraniční tvorby, které budou návštěvníkům svá díla prezentovat v Gongu, Brickhousu, Futureu, Tunnelu, Jedničce, Výdušné jámě, ve Velkém světě techniky a na zámku Vítkovice. Vstupenky jsou již nyní k dispozici na Ticketstream. Hlavními partnery této události jsou společnosti Adifex, Cylinders Holding a CarTec Group. Hlavním mediálním partnerem je skupina Prima a videoplatforma Prima+.

„Multižánrový fest1val propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě. Přijďte se všichni podívat!“ zve ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

Mezinárodní filmový festival IFFO (International Film Festival Ostrava) přináší divákům jedinečnou možnost prozkoumat díla ikonických tvůrců české filmové scény. „Včera jsme již promítali Mikýřovu hysteorii českých dějin a uvedli jsme film Přišla v noci s delegací ve složení Anette Nesvadbová a Jiří Rendl. Dnes se můžete těšit na slavnostní galavečer s červeným kobercem, kterého se zúčastní spousta herců, režisérů a osobností, a také na uvedení předpremiéry dokumentárního filmu Django a první letní májové kino. Na slavnostním gala večeru také předáme cenu vítězi studentské filmové soutěže.“ vysvětluje ředitelka IFFO Monika Hillová.

Ve čtvrtek 2. 5. v 9 hodin budou promítány filmy finalistů studentské soutěžev 18 hodin si nenechte ujít stand-up Tomáše Měcháčka a Marcella a večer vás čekají předpremiéry filmů Jedna noc s delegací (David Laňka, Vanda Chaloupková, Adam Ernest, Kamila Janovičová, Václav Tlapák (kamera)) a předpremiéra filmu Noční klid také s delegací (Michael Hogenauer a Pavel Gajdoš). Večer bude završen koncertem Monkey Business.

V programu jsou i zařazeny také dokumenty z produkce skupiny Prima a videoplatformy prima+. Pod hlavičkou Prima ZOOM budou ve čtvrtek 2.5. a v neděli 5.5. v 17:30 v Jedn1čce uvedeny tři dokumenty v DOKUMENTY: Zaostřeno na poznání.

V pátek 3. 5. v 9 hodin pokračuje promítání filmů finalistů studentské soutěžev 17:30 bude předpremiéra filmu Smršť s delegací (Peter Bebjak, Rasto Šesták) a večer je možné shlédnout 4 díly seriálu Banáni, z produkce skupiny Prima a videoplatformy prima+

sobotu 4. 5. ve 14 hodin je pro diváky připraven dokumentární film Chinaski: Každej ví kulový za účasti členů kapely. V 18:30 se bude promítat film Noční klid a v 19 hodin oblíbených 7 pádů Honzy Dědka s hosty Jiřím Krhutem, Ivou Pazderkovou a Petrem Kolečkem.

O víkendu se návštěvníci fest1valu mohou těšit na Ranní žúrky a brunch s mimosou.

Poslední den fest1valu zakončíme v 17:30 filmem a letním kinem. 

www.iffo.cz

www.fest1val.eu/blog/filmy

UNOS – autonomní sekce středoevropského eventu fest1val, konkrétně kategorie Fashion & Beyond, představuje to nejlepší z módy a kreativních odvětví a jejich odnoží. Klade důraz na návrat k poctivému řemeslu, vyšší kvalitě, hlubším odkazům a širším přesahům.

Virvar právě proto v rámci akce „unáší“ status quo, publikum i narativ na neutrální půdu ostravských Dolních Vítkovic se zajímavou historií, jedinečnou estetikou a silným geniem loci, aby tak mohla vzniknout nová tradice a hnízdo nekonvenčnosti, odvahy a benchmarku kvality v oblasti módy a kreativních odvětví a jejich odnoží.

Návštěvníci se mohou těšit na fashion prezentaci Juraje Straky, úspěšného slovenského autora printů, který má za sebou kolaborace s velkými světovými jmény včetně Hermès a Schiaparelli. Na fest1valu poprvé představí nejen nový print, ale i svůj úplně první signature oděvní garment.

Multioborová módní prezentace NANICHE nabízí kombinaci oděvu, hudby a objektu. Momentum umocní spolupráce značky se světově známou sklářkou Vladimirou Klumpar.

Jan Černý představí instalaci Special drop. Jedno z nejznámějších a nejúspěšnějších jmen na poli českého módního a produktového designu s výrazným přesahem do zahraničí, který jen nedávno představil svůj nový „komunitní“ koncept JAN SOCIETÉ.

Tereza Vu, absolventka London College of Fashion, je jediná designérka v rámci české módní scény věnující se tvorbě spodního prádla na úrovni haute couture. Svou kolekci představí na dvou módních přehlídkách a následně na designové instalaci.

Vyvrcholením fashion sekce UNOS na fest1valu bude představení premiérové kolekce na fashion show Borise Kráľe na zámku Vítkovice.

„UNOS není o objevování již objeveného ​ani o tvorbě obrazů fiktivní dokonalosti. Je a bude o posunech, reflexi a revizi, v reálném čase a skutečném prostoru; a zahajuje nejen novou éru komplexní platformy Virvar, která už více než pět let podporuje talenty v oblasti fashion a umění, ale také novou etapu v celkovém kontextu módního a designového dění,“ vysvětluje CEO a zakladatelka Virvar a festivalové sekce UNOS Eva Sýkorová Čomborová.

https://www.fest1val.eu/blog/fashion-beyond

Line-up: Lousy Auber, Jan Černý, Petra Kubíková x Emil Taschka, Boris Kráľ, NANICHE by Natálie Dufková a Vladimira Klumpar (KLUMPAR & PAVLIK STUDIO), Dominika Petrtýlová, Štefan Sekáč, Juraj Straka TEXTILE STUDIO JS, Tereza Vu.

Odborný garant: Rony Plesl
PULSE 
– dlouhodobý inovativní projekt představuje propojení a inspiraci v oblasti architektury, urbanismu, interiérového a produktového designu v regionu střední Evropy (Česko, Maďarsko, Polsko, Rakousko a Slovensko). Vytváří platformu pro intenzivní diskuzi a výměnu názorů mezi architekty, designéry, developery, odborníky, akademiky a politickými představiteli. Jeho hlavním záměrem je umožnit sdílení osvědčených postupů a podnětných nápadů, které povedou k inovacím a rozvoji v oblasti středoevropského designu.

“Od počátku bylo naším cílem vytvořit dlouhodobou platformu pro profesionály, která umožní tolik potřebnou odbornou diskuzi, výměnu zkušeností a best-practice i sdílení názorů z různých perspektiv, a to vše přes hranice naší republiky a sousedních zemí. PULSE tak jasně odpovídá na potřebu kreativních tvůrců, odborníků i businessů sdílet své názory, navzájem se inspirovat a posouvat se.” vysvětluje cíle projektu PULSE jeho zakladatel, Miloš Štěpař.

“Ostrava je bez nadsázky pulzující region, Dolní Vítkovice jsou navíc architektonicky i svou industriální estetikou zcela výjimečné. Zároveň je při pohledu na mapu Ostrava skutečným centrem středoevropského regionu. Letošní první ročník konference tohoto rozsahu má opravdu silný seznam špičkových speakerů a potvrzených hostů z celého střední Evropy. Věříme proto, že i díky PULSE se Ostrava zapíše letos i v příštích ročnících jako centrum také na kulturní mapě odborné veřejnosti zaměřující se právě na architekturu a design.” dodává Štěpař.

www.pulse.archi/ostrava-cs