Bubeník Tokhi útočí na česká divadelní prkna

Všestranný charizmatický bubeník Tokhi se stal společně se svojí bubenickou skupinou Groove Army nedílnou součástí ojedinělé koncertní show s písněmi z filmu Největší showman. The Greatest Show – Live in Concert uchvátila české publikum svým pojetím, výpravou a pěveckými výkony.

Pro Tokhiho je takový projekt novinkou v jeho kariéře. Přípravy na koncertní show byly náročné. „Je to obrovský rozdíl. Museli jsme se naučit konkrétní skladby, které vytvořil někdo jiný a po hudební stránce jsou docela složité, vytvořit si vlastní tempotrack, stopu do sluchátek, a učit se každou píseň přesně do úderu. Navíc ještě tak nějak ovládnout i základní choreografii, abychom se pak nesráželi s tanečníky na velmi plné scéně. I když choreografie je asi přehnaný výraz. Spíš prostě kam dojít a kde stát, abychom se nesrazili, nebo nedostali kopanec od šálařky,“ popsal své dojmy Tokhi.

Vzhledem k Tokhiho hudebnímu nadání a všestrannosti jej tvůrci využili také k hraní s kapelou, která doprovázela sólisty. „Přebíhal jsem tak mezi dvěma stanovišti, a všechno musí mít kompletně v tichu a hlavně po tmě. Rozhodně teď už tuším, kde v Hybernii končí jaká část pódia, a kde začínají třeba různé schody,“ dodává mladý hudebník.

Sólisté si spolupráci s Tokhim a Groove Army nemohli vynachválit. Dvojnásobný držitel ceny Thálie Jan Kříž Tokhiho sice před nástupem do projektu The Greatest Show – Live in Concert neznal, protože dlouhodobě pracoval v Německu, ale spolupráce ho nadchla. „Myslím si, že protnutí hudby z filmu The Greatest Showman a Tokhiho skupiny Groove Army se potkalo senzačně. Líbilo se mi, že celá jejich kapela byla perfektně připravena a šli do toho s obrovskou energií a srdcem. Celý koncert to hodně nakoplo nahoru. Těším se, že se zas brzo pracovně potkáme,“ vysekl poklonu zkušený muzikálový zpěvák.

Kromě bubnování si Groove Army vyzkoušela i herecké role v jedné ze scén. S nápadem prý přišel Tokhi sám a režisér Peter Zuska se pro myšlenku nadchl. „Mě absolutně pohltilo nadšení pana režiséra. Zkoušení bylo hodně intenzivní, měli jsme relativně málo času, vzhledem k termínu premiéry. Do poslední chvíle jsme museli ladit naši scénu se stolem v baru, kterou jsem si vymyslel. Netušil jsem ale, že to bude taková improvizace, a ještě v den první zkoušky téhle písně budeme řešit, že někdo někam odnesl rekvizity a prostě nejsou. Vybavení na hraní jsme si tak museli půjčit opravdu z místního baru, a už během prvního nácviku se s námi několik sklenic nekompromisně rozloučilo, v Hybernii museli mít radost,“ vypráví se zanícením lídr Groove Army.

Dřina však stála za to. Svědčí o tom i standing ovation ve dvakrát vyprodaném Divadle Hybernia. Navíc se dá říci, že to byl Tokhiho splněný sen, protože film Největší showman se ho osobně dotýká. „Ten film je pro mě úplně zásadní, je tam mnoho částí, kde se prostě vidím. Od pomalých a těžkých začátků ke splnění svých snů a skvělé company okolo. Proto jsem ho viděl teď už desetkrát.“

Chcete-li tuhle podívanou vidět, tak máte možnost znovu 22. 5. 2019 v Divadle Hybernia. Tokhi zde jednoznačně exceluje nejen se svojí kapelou Groove Army, ale také vedle sólistů, kterými jsou Jan Kříž, Petra Vraspírová, Andrea Holá či Michaela Gemrotová, a také vedle tanečních hvězd jako Tomáš Smička či Filip Jankovič.