V komunálních volbách má šanci více stran, ale dominovat bude hnutí ANO

SANEP na základě červnového exkluzivního internetového průzkumu v šesti největších městech ČR došel k závěru, že komunálním volbám bude dominovat hnutí ANO. Velké šance na úspěch však budou mít dále ODS, Piráti, ale i SPD. Průzkum společnosti SANEP byl proveden v šesti největších městech ČR.

Piráti by v červnu měli největší šance v Praze, šance na úspěch mají i v dalších pěti největších městech ČR, kdy v Plzni a Brně mají šanci aktuálně na třetí největší volební zisk. ODS nabírá dech a získává zpět důvěru svých voličů, a to i na úkor hnutí ANO. Nemalé šance na volební úspěch má i SPD, která by mohla navázat na svůj volební úspěch ve sněmovních volbách. SPD by získala druhý největší volební zisk v Ostravě a Ústí nad Labem. TOP 09 by uspěla například v Ostravě, kde by s přispěním ODS a Soukromníků mohla získat i třetí největší volební zisk. Hnutí STAN, které nevystupuje na kandidátkách pouze se svojí značkou STAN, ale kandiduje i pod jinými spolupracujícími hnutími a politickými uskupeními, by mohla uspět v Liberci.

Pokud by výsledky hypotetických komunálních voleb v šesti největších městech ČR měly být odrazem výsledků ve všech městech a obcích ČR, pak by pro sociální demokraty mohly nastávající komunální volby dopadnout debaklem stejně jako pro KDU-ČSL.

Do volebních nálad mohou poměrně zásadně zasáhnout další politické události a celkové dění na domácí politické scéně. Rovněž i volební kampaně a případné mediální kauzy mohou hrát ve voličských náladách zásadní roli. Aktuální průzkum voličských nálad pro komunální volby je tedy pouze orientační a platný aktuálnímu politickému dění.

Internetový průzkum společnosti SANEP pro TV NOVA byl proveden ve dnech 1. - 10. června 2018 na obyvatelích šesti největších měst ČR ve věku 18+ let.

Zdroj, grafy a více Informací:  SANEP/http://www.sanep.cz.