Proč zahájí Švandovo divadlo sezónu v podzemí?

Do podzemního Studia se v září a říjnu musí uchýlit herci Švandova divadla. Velký sál je totiž od letošního července v rekonstrukci. Přestavbou projde jeviště a jeho technologie a proměny se dočká také fasáda. Ve Studiu se uskuteční i první premiéra nové sezóny: Trollové mezi námi v režii Alexandry Bolfové. Původní česká inscenace je naplánovaná na 27. října. Na hlavní scénu s kapacitou 300 míst v hledišti se herci vrátí v listopadu, divákům se pak Velký sál znovu otevře během prosince 2018.

Nová prkna, která znamenají svět

„Jeviště ve Velkém sále sloužilo od roku 2002, kdy bylo Švandovo divadlo po generální přestavbě znovu otevřeno. Ještě rychleji než jeho podlaha, kterou teď kompletně měníme, však stárla ta část jevištní techniky, jejíž obsluha je propojená s počítačem – což jsou například světla nebo jevištní tahy. K těmto zařízením proto teď instalujeme nové technologie,“ říká ředitel smíchovské scény Daniel Hrbek.

Vedle nového jeviště a navazující techniky bude ve Velkém sále znovu fungovat také jevištní stůl. „Jde vlastně o plochu spojenou s výtahem, umožňující například efektní vynořování a zanořování z hlubin jeviště. Do provozu uvedeme také všechny tahy, což je skrytý systém lan, tyčí a kladek, sloužící k rychlým změnám dekorací,“ vysvětluje Daniel Hrbek. Ten chce, aby do konce roku prokoukla ještě fasáda divadla, na níž by mělo přibýt devět informačních LED obrazovek. Rekonstrukce za zhruba 30 milionů korun bude hrazena ze zvláštního investičního fondu Švandova divadla. To je příspěvkovou organizací hlavního města Prahy.

Hry z podzemí

Ve Studiu se ale už od začátku září hraje dál. Na programu v září a říjnu je tu například Kauza pražské kavárny, poslední novinka minulé sezóny, inscenace Slušný člověk vycházející z předlohy Karla Čapka, Ztracená čest Kateřiny Blumové z pera slavného německého autora Heinricha Bölla či Srdce patří za mříže, hra pojednávající o tom, jak snadné je v dnešním světě ztratit lidské srdce.

Diváci tu uvidí také tři tituly, s nimiž Švandovo divadlo hostuje - v jejich anglicky nastudovaných verzích - koncem září ve Spojených Státech. Tím prvním je Protest/Rest, zábavná hra složená z aktovek Václava Havla a Marka Hejduka, druhým Šoa, drama inspirované skutečnými osudy české herečky a olomouckého sportovce. Třetím titulem je Pankrác ´45, hra vyprávějící o pěti ženách, které se po skončení války sejdou v jedné cele pankrácké věznice. Všechny inscenace se ve Washingtonu a v New Yorku představí mimo jiné v rámci tamějších oslav 100. výročí založení Československé republiky.

Stálí hosté, večerní tanec

Svá představení uvedou v malém sále Švandova divadla stálí hosté, k nimž patří zejména Divadlo Spektákl, Radim Vizváry, improvizační show Just! Impro a Dětské divadelní studio, které na 14. října chystá premiéru hry Lakomá Barka. Příběh podle známé pohádky Jana Wericha tu mladí divadelníci uvedou jako „pravdivou příhodu“.

Ve Studiu pokračují také oblíbená víkendová představení pro děti v podání souboru Buchty a loutky. Ten zde hraje rovněž představení pro dospělé a 28. října tu uvede loutkový speciál  Ať žije Česká republika!, věnovaný „100. výročí založení našeho státu mínus Slovensko“.

Ve Studiu se budou odehrávat i workshopy pro veřejnost: novinkou letošního podzimu budou jednorázové tanečních kurzy, zaměřené na vybrané společenské tance. Roztančený večer pod vedením profesionálních taneční lektorů se na programu objeví jednou měsíčně: v tančírnu se Studio změní poprvé 24. září, kdy tu v rytmu čači, rumby a salsy vypukne kubánská noc.

Více informací naleznete na webových stránkách: www.svandovodivadlo.cz

Informace potvrdila a foto poskytla: Magdalena Bičíková