K huse patří Zweigeltrebe, ke kaprovi zase Rulandské

Správně zvolená kombinace jídla a vína jednoznačně povýší každý pokrm na vyšší úroveň. Na to často myslí už samotní vinaři, když vína připravují. Na snoubení chutí a vůní se zaměřuje také oblíbené Vinařství Ludwig z Bořetic u Modrých hor, jehož řada Archivní sklep nabízí řadu zajímavých vín.

„Baví nás zkoušet snoubení našich vín s různými jídly a tyto dvojice pak doporučit zákazníkům. Snažíme se vybírat vždy jeden pokrm tradiční a jeden experimentální,“ říká marketingová ředitelka vinařství Liana Hrabálková. Sylvánské zelené krásně ladí ke šnekům s bylinkovým máslem, zatímco Rulandské bílé představuje ideální doprovod smaženému kaprovi, ale také se hodí k ostřejší thajské polévce, připravené na bázi kokosového mléka.

„U červených vín se řídím radou mé nevlastní maminky a skvělé kuchařky. Ta říkala: „Podlévej vínem, které pak k připravovanému jídlu budeš pít.“ Takže červené zelí ke svatomartinské huse podlévám vínem odrůdy Zweigeltrebe, zbytek nápoje s krásným višňovým aromatem si pak vychutnám ve skleničce,“ svěřuje se Hrabálková.

A co třeba česká klasika v podobě svíčkové? „Zkuste jen tu nezahuštěnou, kdy omáčku připravíte jen ze zeleniny a smetany přidáte skutečně jen pár kapek. Maso při pečení pak podlijte trochou Rulandského modrého, které krásně provoní celou kuchyni,“ radí Liana Hrabálková a současně upozorňuje na chyby, které se týkají špatné teploty vína při podávání. „Mnohá bílá vína snesou trochu vyšší teplotu podávání, ale obecně by měla být chlazená. Sekt patří pochopitelně na led, bílým vínům by ale mohl spíš uškodit, protože jejich příjemná vůně by se nemohla rozvinout. A pozor na červené. Ústřední topení nás poměrně rozmazlilo, takže v zimě je nepodáváme při pokojové teplotě, ale lehce chladíme. Mnohem důležitější než pár stupňů dolů či nahoru je ovšem atmosféra: a ta je nejlepší, když pijete víno s dobrými přáteli,“ uzavírá Liana Hrabálková.

Řada vín Archivní sklep je ve Vinařství Ludwig nejstarší, na trhu se objevila už v roce 1995. V současném ročníku je do ní zařazeno sedm odrůd bílých, šest červených a jedna růžová, obvykle v kategorii pozdní sběr. Tato řada dostala jako první nové uzávěry – „korky“ z odpadní celulózy, která vzniká při zpracování cukrové třtiny. Neobsahují látku TCA, jež u dvou procent klasických uzávěrů způsobuje nepříjemnou pachuť po korku či plísni.

Více informací naleznete na: www.vinnesklepy.cz

Fotografie a nformace poskytla: Sabina Bergmanová