Zamyslete se, zda vás také neovládá doktor OX!!!

Muzikálová komedie Doktor Ox, ve které každý může milovat, koho chce, ale jen když mu to vládci dovolí…, byla uvedena v divadle Hybernia. Je to představení, jaké na této scéně ještě nebylo a po zásluze bylo také odměněno bouřlivým potleskem  a interpreti se dočkali také standig ovation.

Diváci předpremiéry měli možnost vidět v titulní roli doktora Oxe Jiřího Korna, kterému režisér Zdeněk Zelenka psal tuto roli přímo na tělo. Bylo vidět, že mu role vychytralého doktora prahnoucího po moci, sedla, i když zpočátku působí spíše jako bodrý strýc, kterého vůbec nikdo nevnímá jako plíživé zlo. Ano, je to přímo prototyp lumpa, který se po staletí snaží ovládat myšlení lidí i za cenu válečných střetů či klidně do plynových komor. Libreto a režie tohoto původního českého muzikálu je z dílny Zdeňka Zelenky, který se inspiroval povídkou Julese Vernea.

Naprosto rovnocenný výkon podal v den premiéry Martin Pošta, i když se jeho pojetí role mírně odlišovalo. V roli starostky Elen La Place ve čtvrtek excelovala Kateřina Brožová nejen jistým zpěvem, ale i komediálním pojetím své role. „Celá hra je o určité manipulaci s lidmi, myslím, že je to zajímavé téma. Moje role starostky je vlastně jednou z těch manipulativních osob, které se moc vymkne z ruky. Doktor Ox je muzikálová komedie s lehkou nadsázkou, a i když vyústí v nečekaný a svým způsobem i smutný konec, je dobře stravitelná pro všechny generace, a to je to, co se mi na ní líbí,“ zhodnotila pojetí muzikálu skvěle vypadající Kateřina Brožová. Premiéru v této roli odehrála Dita Hořínková, která svoje herecké a komediální kvality potvrdila už mnohokrát. Režisér si dal opravdu záležet na tom, aby alternace byly vyrovnané. Skvělý výkon předvedli v roli Sebastiana Petr Ryšavý i Peter Pecha.

Autoři prostě vsadili kromě muzikálových stálic jako je Tomáš Trapl, Zbyněk Fric, Jiří Zonyga, David Uličník nebo Renáta Podlipská i na mladé a velmi talentované umělce, kteří si celé představení náležitě užívají a mezi ty nejvýraznější patří Ivana Korolová, Ondřej Bábor, Petra Vraspírová, Anna Slováčková, Lukáš Randák, Ladislav Korbel nebo Tomáš Smička, který se na představení podílel i jako asistent choreografie. Spolu s choreografkou Ivanou Hannichovou připravili velmi nápaditá, neotřelá a kreativní taneční čísla.

A jak by režisér Zdeněk Zelenka ve zkratce popsal děj muzikálu? „Vytvořil jsem zcela nový, originální, původní příběh, ve kterém jsem nechal milovníka svobody, žen, vína a života vůbec, tedy francouzského mladíka Sebastiana, narazit na mocichtivého psychopata Doktora Oxe, údajně světoobčana a věhlasného vědce, ve skutečnosti ovšem velkého podvodníka a zločince. Tenhle odporný padouch má v životě jediný cíl - prostřednictvím svého vynálezu ovládnout masově myšlení obyvatel, a to nejen v malém městečku Quiquendon, ale postupně v celé Evropě, v celém světě! V místy až velmi napínavém příběhu o zločinném doktoru Oxovi tedy nejde o nic míň než o touhu jedince masově ovládat lidskou mysl. Že vám to v současné době médií přijde docela aktuální? I proto tento muzikál vznikl…

Opomenout však nesmíme ani skvělého autora hudby, uznávaného skladatele Jiřího Škorpíka a autora textů Borise Pralovszkého.

Foto: archiv Divadla Hybernia