Sklárna Ave Clara otevřela své brány široké veřejnosti

Sklárna Ave Clara se zapojila do projektu Skleněné cesty, po nichž v sobotu 6. října 2018 kráčela široká veřejnost i účastníci XIII. ročníku Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2018. To se konalo o víkendu v Novém Boru. Sluší se ještě dodat, že do Síně slávy byl uveden Jiří Šuhájek, světově věhlasný sklářský umělec. Mezinárodní sklářské sympozium se koná jednou za 3 roky, a je považováno za nejvýznamnější sklářský svátek v našich končinách. Aktivit spojených se sympoziem se zúčastnila celá řada významných zahraničních umělců, kteří si nenechali ujít návštěvu jednotlivých skláren, které se pořadatelsky zapojily do projektu Skleněné cesty

Sklárny, kde se odehrávala skvělá sklářská podívaná:

TGK: Silvia Levenson (Argentina/Itálie) a prof. Michael Rogers (USA), AZ Design: Barbara Nanning (Nizozemsko), Glass Studio Novotný: prof. Inguna Audere (Lotyšsko), Nick Mount (Austrálie), Raven Skyriver (USA) a Louis Thompson (Anglie), Preciosa Lustry: Karen LaMonte (USA/Česká republika), Sklářská škola Nový Bor: Mark Angus (Anglie/Německo), Sklárna Slavia: Stine Bidstrup (Dánsko), Markku Salo (Finsko) a sochař Lars Widenfalk (Švédsko), Šípek Team: Emma Woffenden (Anglie) a Masahiro Sasaki (Japonsko), Crystalex: Jeffrey Sarmiento (Filipíny/USA/Anglie), Lasvit-Ajeto: John Kiley (USA), sklárna Pačinek: Paul DeSomma (USA), Egermann: Gordana Turuk (Chorvatsko/Slovensko), Kolektiv Ateliers: Æsa Björk (Island/Norsko) a samozřejmě také Ave Clara, kde se představil nejen Axel T. Schmidt (Německo).

Polevská Ave Clara uvítala návštěvníky  nejen ve své huti, ale i v prostorách manufaktury. Program pro nadšence a milovníky skla odstartoval již v 8 hodin ráno a až do 15 hodiny nepřetržitě přicházely skupinky lidí. Během originálního programu Tří Příběhů skla - Irena Czepcová: „Když si jde sklo lehnout“, Koncern Design Studio: „Když sklo nespí", Axel T. Schmidt: „Když je sklu zima", byl k vidění celý proces výroby přímo na jednotlivých pracovištích a nenechala si ho ujít zhruba tisícovka návštěvníků.

Ave Clara již 10 let vypilovává moderní techniky v kombinaci s tradičním umem a v posledních dvou letech hrdě a tvrdě pracuje na propojení českého sklářství s umělci z celého světa, prodejci skla i s uměleckými nadšenci. „Snaha otevřít dveře všem byla publikována již při posledním IGS, nyní však můžeme říct, že se snaha stává skutečností a naše odbornost a kvalifikovanost se stává dostupná a naplňovaná designéry z celého světa a České republiky. Vstřícnost a zapálení pro věc a cíl dokončit tvorbu je pak vyhledávaným artiklem a důvodem proč se k nám umělci a obchodníci vrací, protože právě náš osobní přístup a profesionalita je to, co sklo dělá uměním,“ tvrdí ředitelka společnosti Ave Clara, Adéla Šifová.

Sklárna nabídla skvělou sklářskou show v režii známých umělců a designérů za asistence vlastních sklářů. Program své ambice - nejen pobavit, ale i ukázat především zručnost, profesionalitu a blíže představit řemeslo, splnil nad očekávání. Dny otevřených dveří mají svoji tradicí a sklárna, vzhledem k velkému zájmu veřejnosti, uvažuje o rozšíření i mimo významné akce, kterých se Ave Clara účastní.

Více informací naleznete na stránkách sklárny: www.ave-clara.com/