Halina Mlynková: Vždy to, co dělám, si užívám!

Halina Mlynková je často uváděna jako polská zpěvačka, ale není to tak úplně pravda, protože se narodila a vyrostla v České Republice a navíc aktuálně žije v Praze.  Do Polska ji zavála až studia. Jaké byly její začátky a jaký obor vystudovala? Tak o tom všem jsme si povídali se sympatickou talentovanou zpěvačkou, která se úspěšně uplatňuje i v jiných oborech.

Co by o vás asi mělo vědět české publikum?

Především jsem zpěvačka, zpívám už 20 let. Tady jsem se narodila, vyrostla a na vysokou školu jsem se vydala na Jagelonskou univerzitu do Krakova.

Jaký obor?

Antropologie a  etnografie. Bylo to úžasné. Na začátku to měla být jen taková zástěrka, protože rodiče nechtěli, abych studovala hudbu. Plánovala jsem, že po prvním roce přejdu na akademii na hudbu, ale ukázalo se, že je to úžasná univerzita s úžasnými profesory a zůstala jsem nakonec celých 5 let. Mohli jsme si navíc volně vybírat předměty, jaké jsme chtěli, takže jsem studovala dějiny umění a hudby, hodila jsem na sociologii, filosofii, archeologii a řadu dalších zajímavých předmětů. Bylo to hodně inspirující, přesto jsem od třetího ročníku nastoupila i na jazzové akademii.

Jaké tedy byly hudební začátky?

Oslovila mně začínající kapela Brathanki, folk – pop, namíchaný s balkánskou hudbou. Na začátku jsem si myslela, uděláme přes léto nějaké koncerty, něco si vydělám a tím to skončí. Ono se ukázalo, že jsme najednou vlastně nejpopulárnější kapelou v Polsku a už jsem v podstatě neměla čas ani se rozhodnout, jestli to chci dělat. Prostě to šlo samo.

Vy jste, ale sólová zpěvačka…

Ano, já jsem se nakonec vydala na sólovou dráhu. Do Čech mne přivezl zpátky až můj  manžel. Mám za sebou 3 desky a připravujeme čtvrtou. V Polsku stále koncertuji, uvádím velké letní televizní koncerty, silvestrovská show, uváděla jsem také  The Voice of Poland, ale dnes už si hodně vybírám.

Co Vás nejvíce baví dělat, co nejraději děláte?

Jednoznačně zpívání. Mám také ráda módu a jako zpěvačka vím, jak to není lehké najít originální outfity na koncerty, večírky atd., a tak jsme si s manželem řekli, že bychom mohli oslovit špičkové značky s Polska, a tak jsme otevřeli butik VaNa1, dnes už světově uznávané polské značky.

S kým byste si u nás chtěla střihnout duet?

Nejrači bych si zaspívala s Paní Hegerovou ale slyšela jsem, že už nespíva. Její interpretace mne vždy dojímaly. Je neskutečná. Ten smutek a klid v hlase nemá nikdo jiný. A z pánů by to byl Jaromír Nohavica, zbožňuji jeho texty, jeho inteligentní vtip, lehkost písní, moudrost. A nejenom s ním ale třeba i Miro Žbirkou.

Jaký je Váš nejoblíbenější žánr?

Já jsem vychovaná na popových divách. Dnes už se to nenosí. Dnes hlavně hudba nesmí překážet, a to není nic pro mě. Poslední dobou se chytám na tom, že mám nejraději ticho. V autě poslouchám rádio jen ze zvědavosti, co se v hudbě děje.

Jste velmi pracovně a skutečně vytížená. Dá se to vůbec skloubit s rodinou, jak to zvládáte?

Vybírám si to, co mne baví, ale to i proto, abych měla právě dostatek času na rodinu. To, co dělám, si užívám.

Dokázala byste žít ve zlaté klícce?

Ne, určitě ne, nejsem ten typ. Já jsem samostatná a dokážu si na sebe vydělat a navíc, jsem takový ten chlap doma, i když to v sobě nemám ráda a snažím se s tím bojovat, takže si myslím, že bych to asi nezvládla. Bylo by to pro mne ponižující, čekat na to, co mi koupí manžel, až přijde domů. Potřebuji mít tu volnost. Mám ráda silné ženy, které umí zvládnout dům, mají své zájmy i práci.

Není tak dávno, co jste si řekli s manželem Leškem Wronkou své „ano“ v pražském Břevnovském klášteře a netradičně před třemi svědky.

Ano, ano.

Vám svědčila kamarádka, manželovi syn Michal a oběma dohromady Karel Gott. To není úplně běžné, bylo to oficiální?

Měli jsme výjimku.

Vy jste vlastně jediný pár, kterému svatbu odsvědčil sám Karel Gott.

Ano, myslím, že ano.

Vy jste se ale hned po svatbě do Čech nevrátila. Proč?

Ještě rok po svatbě jsem žila v Polsku, protože jsem musela syna připravit na to, že tady bude žít a chodit do školy. Neuměl česky, ale přestup zvládnul úplně úžasně, přesto ten první rok neměl úplně jednoduchý a já jsem na něj pyšná, že to takto zvládnul.

Co ještě máte naplánováno do konce roku?

Já mám v Polsku stále víc a víc aktivit, ale chystám také první český singl.

Děkuji Vám za rozhovor.