Marie Langerová: Žádnů prácu si nesmíš protivit!

Moravské vinařství Ludwig objevíte v srdci Modrých hor. Vinohrady mají v katastru obce Moravská Nová Ves, odtud hrozny putují  na výrobu přívlastkových vín, zejména řady Archivní sklep. Další vinohrady mají na území Němčiček a Bořetic jsou zase určeny pro výrobu přívlastkových vín. Hrozny jsou tradičně sbírány ručně a jednou z „předaček“ vinobraní je už několik sezon Marie Langerová.

Dovolte, abychom vám právě dnes představili paní Marii Langerovou, které je právě dnes 83 let. Narodila se ve Vrbici do rodiny pracujících rodičů. Tatínek byl na dráze a maminka v družstvu. I její kroky nejdříve vedly na dráhu, ale nakonec, chce se až říci, že hodila výhybku a začala pracovat v rostlinné výrobě, ale pracovala také jako zootechnička v družstvu.

I letos patřila Marie Langerová k těm, kteří se podíleli aktivně na vinobraní vinařství Ludwig. Víno moc prý nepije, ale ráda ochutná dobré červené, jako je Dornfelder, Moravia či Andre. A jaké víno by ona sama nikdy nepila? Odpověď byla naprosto rychlá a jednoduchá: „Špatné“.

A jaké je její motto? Na to dokáže odpovědět každý, kdo s ní, kdy pracoval:

„Žádnů prácu si nesmíš protivit.“