Jan Žižka představuje svoji družinu

Jsou to čtyři týdny, co režisér a producent Petr Jákl odmávl první klapku  historického velkofilmu Jan Žižka. Vedle hvězdných herců Michaela Caina nebo Bena Fostera představil již několik dalších zajímavých jmen v obsazení, stále si však nechává pár es v rukávu. Ve skupině nejbližších bojovníků Jana Žižky totiž najdeme spoustu zvučných a zajímavých jmen!

Na plátně rozhodně nepřehlédneme Vinzenze Kiefera, kterého u nás známe především z německého akčního krimiseriálu Kobra 11 a příznivci thrillerů zase ze snímku Jason Bourne. Věrný parťák Semira si svou rolí plní klukovský sen. Vyrostl totiž na malém městě s významnou historií a hradem, který často navštěvoval. „Když jsem si tam jako malý prohlížel všechny ty různé zbraně a brnění, snil jsem, že se jednou stanu opravdovým rytířem.  A teď se to svým způsobem děje, navíc je to skutečný příběh Jana Žižky. Je pro mě neuvěřitelné co dokázal, to že se stal jedním ze sedmi bojovníků, kteří nikdy nebyli poraženi a jediný, který to dokázal slepý“ prozradil nadšeně pohledný německý herec.

Podobně nadšený je i ze spolupráce s režisérem Petrem Jáklem „Mám rád jeho energii i jeho přístup. Ví přesně, co chce, a má o všem perfektní přehled. Můžete se ho zeptat na cokoliv, a vždy zná odpověď. To je pro mě, jako pro herce, velmi důležité, potřebuju režisérovi důvěřovat a mít jistotu, že má o všem jasnou představu. Scénář je výborně zpracovaný a my se v tom snažíme  být co nejrealističtější. Bude to brutální, ale reálné. Takové, jaké to skutečně bylo.“ dodal představitel Conrada, který si ve své roli potrpí na to, aby dobře vypadal. Zároveň ale tvrdě dohlíží, aby všichni vždy dostali za práci zaplaceno.

Dalším známým německým hercem ve velkofilmu Jan Žižka je Werner Daehn, kterého si můžete pamatovat třeba z válečného dramatu Nepřítel před branami či z oscarového filmu Životy těch druhých. Zahrál si i po boku Toma Cruise ve snímku Valkýra  a s Petrem Jáklem se poprvé setkal při natáčení úspěšného amerického filmu XXX. „Byli jsme tam dva záporáci a během natáčení se z nás stali přátelé“ prozradil herec, kterého Jákl obsadil i do své režijní prvotiny, filmu Kajínek.

V družině Jana Žižky získal roli Ulricha a největší výzvou pro něho prý budou bojové scény. „Je to opravdu hodně náročné, psychicky i fyzicky. Ale mám rád historii a navíc jsem vyrůstal v jednom z nejstarších německých měst, které je úzce spojené právě s husitstvím a reformátorstvím. O to více se mě toto téma dotýká. Je to skvělý silný příběh,“ potvrdil Werner, který je přesvědčený, že právě takové příběhy mají být vyprávěny mladým lidem, aby nezapomněli na evropskou historii.

Foto: Stanislav Honzík