Parádní sezóna Petra Ptáčka juniora otevírá cestu do F1!

Český závodník Petr Ptáček junior má za sebou fantastickou sezónu v italském šampionátu Formule 4. Titul pro nejlepšího nováčka už získal s předstihem, poslední zastávku na okruhu v Mugellu chtěl přetavit v konečné čtvrté místo. To se sice bohužel nepovedlo, ale i 5. přička je fantastickým úspěchem a dalším krokem do vysněné Formule 1.

Kdo Petra Ptáčka jenom trochu zná, tak ví, jak je na sebe přísný a neodpustí si vůbec nic. Je tedy pravděpodobné, že si bude poslední zastávku šampionátu vyčítat. Čtvrté místo bylo opravdu blízko. Ovšem truchlit není proč, konečné páté místo je bezesporu famózní. A kdo ví, jak by všechno nakonec dopadlo, kdyby okruh nezkrápěly dešťové kapky, na trať nemusel i během posledního závodu safety car a závod se až do konce dojel normálně. Petr totiž stále zrychloval a je pravděpodobné, že by se dostal až na "bednu". Na druhou stranu na kdyby se nehraje, také proto je formule nádherný sport. Věci se mění během vteřiny. Ale pěkně postupně.

První závod dojel Petr Ptáček junior šestý po výborném finiši, ale druhý nedokončil, což znamenalo bodový výpadek a nakonec ho to zřejmě stálo umístění těsně pod stupni vítězů v celkovém hodnocení. Co na tom, že mokrá loterie mohla klidně dopadnout úplně jinak. Ani čtvrtá příčka ve třetím měření sil víkendu už pak v konečném účtování mnoho nezachránila. Petr však i tentokrát předvedl, že má obrovský talent, v mokru a dešti měl rychlejší časy pouze budoucí mistr světa Enzo Fittipaldi.

Ptáčkův největší soupeř o cennou "bramborovou medaili" Federico Malvestiti sice také příliš nezářil, ale kde se vzal, tu se vzal Brazilec Gianluca Petecof. Ten se blýsknul prvním, třetím a druhým místem a rázem z toho byl dostatečný počet bodů k tomu, aby si zajistil konečné čtvrté místo v šampionátu. Nezbývá, než před ním smeknout a sportovně uznat, že mu to v Mugellu prostě vyšlo na jedničku, byť i proto, že Petr nezajel dobré kvalifikace. Ještě větší gratulace však míří k jeho krajanovi. Enzo Fittipaldi dokázal, že slavné závodnické příjmení nosí právem. Nerozhodilo ho mizerné počasí, safety car ani tlak soupeřů. Titul je zkrátka v těch nejlepších rukách.