Nevěřte mýty o zubech a zubařích, vyvolávají zbytečná strach

Usednutí na zubařské křeslo jednoznačně s sebou nese rozpaky, strach a obavy. Skoro každému z nás se vybaví nepříjemný, bolestivý a mnohdy opakující se zákrok a snaží vše možně ošetření oddalovat. Není to však řešením, ale co je jisté, mohou za to i   mýty o zubech a zubařích, které se mezi lidmi šíří a často si žijí i svým vlastním životem. Seznamte se s těmi nerozšířenějšími a možná i vám se najednou začnou zdát úsměvné. Přinášíme drobný přehled.

Mýtus č. 1 – SLADKOSTI NIČÍ ZUBY

Zřejmě nejznámějším mýtem, který je u široké populace zažitá, jako stará známá pravda je informace, že sladkosti ničí zuby. Už malým dětem se sladké zakazuje a jsou strašeny, že jim vypadají zuby, budou v nich mít díry a zubaři jim je budou trhat nebo vrtat. Faktem však je, že sladké samo o sobě zuby neničí. Co ničí zuby je špatná péče o ně, tedy jejich nečištění, zejména na noc. Případně vyčištění zubů a poté ještě konzumace sladkostí nebo sladkých nápojů.

Mýtus č. 2 – DĚTI SMÍ SLADKÉ JEN JEDNOU TÝDNĚ

Další mýtus, který přímo souvisí s tím, že sladkosti ničí zuby je pověra, že děti by měly konzumovat sladké jen jednou týdně. Tento mýtus navíc často do povědomí rozšířily i některé zubní ordinace, které rodičům doporučovaly, že pro dětské zuby je sladké nezdravé a měli by jim sladkosti dopřát jen jednou týdně. Tuto pověru lze navíc považovat za jednu z nejhorších, které mezi lidmi koluje. Jednak dítě, a často i rodiče, zbytečně stresuje, nezakládá se na pravdě, ale hlavně může v důsledku vést k vytvoření závislosti dítěte právě na sladkém a nezdravých cukrech.

„Sladkosti zuby neničí, a to ani ty dětské. Jen je třeba skutečně dbát na pravidelné čištění zubů, a hlavně správnou techniku čištění. Pokud rodiče mají pocit, že dítě jedlo větší množství sladkostí, je vhodné jim po jídle vyčistit zuby, jen kartáčkem a čistou vodou a samozřejmě vždy ráno a večer zubní pastou. Osobně konzumování sladkostí jen jeden den v týdnu u dětí vůbec nedoporučujeme. Jednak během tohoto dne dítě většinou sní více sladkostí, než, když je má rovnoměrně rozloženy do celého týdne, ale především se tak už vytváří první závislost se všemi symptomy, včetně abstinenčních příznaků a chování,“ vysvětluje Lukáš Kocman, majitel zubní kliniky LK Stomatologie.

Mýtus č. 3 – ZA ZKAŽENÉ ZUBY MŮŽE DĚDIČNOST

Známe to asi všichni, ve stejném věku má někdo zuby bez kazů nebo jen s naprostým minimem a další má prakticky všechny zuby nějakým způsobem spravované. Nejčastější zdůvodnění, které slýcháme je asi toto: „No jo, my máme rodově špatné zuby, za to může dědičnost. Ty máš štěstí na dobrý rodový základ“. I zde je však skutečnost trochu jiná. Zdraví zubů sice také ovlivňuje dědičnost, ale fakt, že by si dotyčný denně správně a důkladně čistil zuby, a přesto měl jeden kaz vedle druhého, má pravděpodobnost asi 3 %. Na vině v tomto případě stojí podcenění čištění zubů nebo špatná technika čištění, často i pohodlnost a vynechání čištění zubů s odůvodněním, že pro jednou se snad nic nestane. A ono to pak není „pro jednou“, ale další a další až se z jednoho vynechání stane zvyk. Ještě horší je to pak u dětí, na které rodiče nedohlédnou, zda si správně čistí zuby, a hlavně zda vůbec, nebo si jdou raději místo hygieny hrát s tabletem či rovnou do postele.

Mýtus č. 4 – DENTÁLNÍ HYGIENA VYBĚLÍ ZUBY

Dentální hygiena je v poslední době stále častějším ošetření, ale spolu s jejím rozšiřováním se o ní rozšiřuje i řada nepravd. Jednou z nich je poměrně rozšířená představa, že dentální hygiena zuby vybělí. Ve skutečnosti je dentální hygiena profesionální čištění zubů, při němž se odstraní nečistoty, které při běžném domácím čištění nemáme šanci odstranit. Součástí dentální hygieny je i detailní instruktáž, jak správně o zuby pečovat a jaké volit pomůcky. Pravidelné absolvování dentální hygieny, ideálně 2x ročně, pak výrazně snižuje riziko vzniku paradontózy i dalších nepříjemných problémů. V popisu dentální hygieny tedy rozhodně není zesvětlení odstínu zubů, někdy dokonce ani odstranění zubního kamene. Dnes už ale existují taková zařízení, která v rámci ošetření zubní kámen odstraní. Každopádně je třeba se důkladně informovat, co dentální hygiena ve zvoleném zařízení zahrnuje.

To potvrzuje za zubní kliniku LK Stomatologie i Lukáš Kocman: „Před absolvováním dentální hygieny by se měl pacient informovat, co ošetření v daném zařízení obsahuje. Někde je za dentální hygienu považováno jen profesionální čištění zubů, někde je přidaná i instruktáž správného čištění. Další služby z oblasti dentální hygieny jsou buď nabízeny jako doplněk nebo případně vůbec. U nás poskytují naši lékaři dentální hygienu, kdy pacientovi provedou odstranění zubního kamene ultrazvukem a ručními nástroji, poté pískování Airflow, instruktáž správného čištění zubů a výběr vhodných pomůcek, což je důležitá část ošetření, která je pacienty často podceňována. Dále naše dentální hygiena zahrnuje fluoridaci zubů a finální přeleštění.“

Mýtus č. 5 – BÍLÉ ZUBNÍ PLOMBY PADAJÍ

Velkým tématem jsou i plomby neboli zubní výplně. Často chceme bílé zubní plomby, ale vzhledem k poměrně rozšířené fámě o tom, jak hojně padají ze zubů, se většinou přikloníme ke klasické amalgámové výplni. Pravda je tentokrát na půli cesty. Faktem je, že samozřejmě záleží na druhu a typu bílé výplně, zda jde skutečně o kvalitní výplň nebo spíše speciální bílý cement, který se má používat ideálně na přechodnou dobu.

„Bílých plomb existuje více druhů. Nejkvalitnější a nejestetičtěji jsou výplně z takzvaných fotokompozitních materiálů, jejichž výhodou je estetický vzhled, kdy je výplň prakticky nerozeznatelná od původního zubu, navíc se nerozpíná jako amalgám a nehrozí tak prasknutí zubu ani se při jejich výrobě nepracuje s jedovatými materiály, které zatěžují přírodu. Takovou plombu si ale pacient hradí v plné výši. Bílé jsou však i skloionomerní cementy, které se používají spíše jako dlouhodobé provizorium a u kterých se skutečně po určité době můžeme setkat s vypadáváním,“ doplňuje Lukáš Kocman.

Mýtů speciálně o zubech, ale i o zubařích existuje celá řada. Nespokojte se proto s informací, která se u vás v rodině traduje, které věří vaše kamarádka nebo kolegové z práce. Vsaďte na odborníky a ověřujte své informace, dotazy i pochyby s nimi a možná zjistíte, že je vše trochu jinak. Třeba pak i pravidelná návštěva zubní ordinace hned bude trochu snesitelnější.