Ivan Trojan začal natáčet Šarlatána

Přesně 1. dubna padla ve věznici v Mladé Boleslavi první klapka nového filmu polské režisérky Agnieszky Holland Šarlatán, ve kterém ztvárňuje hlavní roli léčitele Ivan Trojan.  Téměř celý duben se bude štáb pohybovat zejména ve Středočeském kraji, lokace jsou také například v obcích Lichoceves nebo Dolní Beřkovice.

Životopisné historické drama o bylinkáři, který zasvětil svůj život péči o nemocné, i když mu to přinášelo všemožné překážky, je inspirováno skutečnou osobou Jana Mikoláška, jehož příběh do scénáře upravil Marek Epstein. Kromě Ivana Trojana byl do role jeho mladšího já obsazen jeho talentovaný syn Josef Trojan a v menší roli se ve filmu objeví také druhý syn František Trojan. Výraznou roli léčitelova asistenta si zahraje slovenský herec Juraj Loj, další postavy ztvární například Václav Kopta, Jan Budař, Jan Vlasák, Otmar Brancuzský, Tomáš Jeřábek, Martin Myšička, Jaroslava Pokorná, Pavlína Štorková a další.

První natáčecí den se na place potkal Ivan Trojan s hercem Miroslavem Hanušem, který představuje vyšetřovatele. Za kameru se postavil kameraman Martin Štrba, architektem filmu je Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková.

Příběh obsáhne 40 let života výjimečného muže, který léčil od nejslavnějších osobností po ty nejchudší lidi. „Jeho schopnosti a určitou jinakost lidé obdivovali, ale mnohdy také nepřijímali. Vznikalo tam tak drama, odehrávající se mezi ním a okolním světem. A pak ještě jeho vnitřní drama… Uměl pomoct lidem, ale zároveň si uvědomoval, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár je určitou dramatickou linkou toho příběhu,“ vysvětlil Ivan Trojan, který se na svou roli pečlivě připravoval.

„Už když jsem si přečetla scénář, zdál se mi ten příběh velmi silný, obsahující určité tajemství. A když si přečtu něco takového a ta postava ve mně začne žít, snažím se ji pochopit, snažím se zjistit, co to znamená pro ostatní, tak potřeba odvyprávět takový příběh ve mně roste. Tady rostla několik let,“ svěřila se režisérka Agnieszka Holland s tím, že léčitelství ji vždy zajímalo.

Snímek Šarlatán produkuje společnost Marlene Film Production Šárky Cimbalové a hlavní část natáčení bude probíhat dubnu a červnu 2019 v lokacích v Čechách. Premiéra filmu je naplánována na 20. 2. 2020, distributorem je CinemArt.

Šarlatán (2020) - Česko/Irsko/Slovensko