Jitka Kudláčková stojí za myšlenkou i realizací podpory pro Venezuelany

Přední česká designérka šperků Jitka Mlynarčík Kudláčková se rozhodla podpořit obyvatele Venezuely, kteří žijí v chudobě v zemi, kterou dlouhodobě zmítají vážné občanské nepokoje. Spojila se s Českomoravskou asociací podnikatelek a společně vyzývají:  „Vzdej se oběda pro Venezuelu". K vytvoření výzvy je vedl fakt, že každý Venezuelan zhubl téměř dvanáct kilogramů. Finanční prostředky z této sbírky budou prostřednictvím ADRY věnovány na nákup základní potraviny, kterou je pro Venezuelany kukuřičná mouka. 

„V roce 1991 jsem vyjela na zkušenou do světa. Byla jsem nadšená vstřícností, otevřeností a přejícností obyvatel Venezuely. Příroda byla neobyčejná a nádherná. Dodnes vidím hejno krásných velkých motýlů, kolibříky sající nektar a barevné zvídavé ryby. Byla jsem tenkrát nepřipravená a šokovaná tím, co přináší nulová sociální politika a pouze soukromé zdravotnictví. Ale i přesto byla Venezuela v té době Švýcarskem Jižní Ameriky. Litr benzínu stál padesát haléřů a nemuseli jste ani vystoupit z auta. Všude vládl stoprocentní a usměvavý servis. Přivezla jsem si inspiraci a nadšení pro současnou tvorbu v JK. Proto se mě dotkla nynější situace, kdy celá zem včetně dětí žije v chudobě, jakou si neumíme představit. Tamější obyvatelé doslova trpí hlady. Proto jsem musela dle svých možností alespoň něco udělat,“ zavzpomínala Jitka Mlynarčík Kudláčková, spolumajitelka rodinné firmy JK Jitka Kudláčková.

Tereza Mátlová se s neblahými podmínkami ve Venezuele dokonce setkala na vlastní kůži. „Mám ve Venezuele přátele, které jsem potkala v Miami. Když jsem slyšela, v jaké žijí bídě, chtěla jsem jim pomoci a darovala jim všechno, co šlo. František (Janeček pozn. red.) se zlobil, že jsem určitě nalétla nějaké mafii a rozdávám věci zbytečně. Až když jsem ho s přáteli seznámila, tak mi uvěřil. Když člověk v nouzi nežije, netuší, jaké to je, až když se do nouze dostane. Přiznám se, že mi bylo až trapné nabízet rodině věci, ale byli opravdu vděční za cokoliv. Dozvěděla jsem se třeba, že na hranicích je zabavován cukr nebo sůl a obyvatelům se běžně stává, že rok sůl či cukr nevidí. Maminka této rodiny je stejně stará jako já, a proto se jí snažím podporovat, hlavně za její statečnost. Jsme stále v kontaktu přes sociální sítě. Měli jako rodina možnost zůstat v Miami, ale rozhodli se vrátit domů do Venezuely, protože maminka je učitelka a rozhodla se, že chce děti ve Venezuele dále vzdělávat. Myslím si, že každý může pomoci. Třeba už jen tím, že si příběhy vyslechne a šíří je dál. Obyvatelům Venezuely totiž hodně záleží na tom, aby se o jejich situaci vědělo po celém světě,“ sdělila operní diva velmi silný příběh.

Dalším, kdo přišel projekt podpořit, byl hudebník Tokhi, který osobně ve Venezuele nikdy nebyl, ale s hudebníky z této země, kteří žijí v Čechách. „Není to šťastný život. Oni žijí tady a snaží se zabezpečit svoji rodinu tam. Je to hrozně stresující život. Akci jsem se rozhodl podpořit, protože si myslím, že taková pomoc nemá hranic, a že je dobré podporovat takovou iniciativu. Myslím si, že všichni jsme jedno, že jsme reálně propojení a měli bychom posílit pomoc tam, kde to chybí,“ popsal svůj přístup k věci jeden z našich předních bubeníků, který již brzy zazáří v Divadle Hybernia s kapelou Groove Army v jedinečném koncertním projektu The Greatest Show.

Charitativní projekt podpořila také Leona Machálková. „Na akci padlo tolik krásných slov o podpoře potřebných, že ani nevím, co bych dodala. Můj dík patří Jitce Kudláčkové za to, jak je úžasná a jaké krásné věci tvoří, a ještě myslí na ostatní.“

Situace ve Venezuele není lhostejná ani herečce Kristýně Janáčkové. „Ve Venezuele jsem nikdy nebyla, ale vím, že situace tam je opravdu velmi vážná, proto jsem nemohla odmítnout nabídku tuto akci podpořit.“

A jak konkrétně pomoc Venezuele probíhá? Od dubna do září může kdokoliv přispět na sbírkový účet humanitární a rozvojové organizace ADRA. Dárci pak budou slosováni a odměněni.

„Češi jsou známí tím, že v takových to situacích umí být štědří, proto jsem se rozhodla štědrost dárců ocenit a oslovuji známé osobnosti, které mi darují své autobiografie, knihy a CD s věnováním. Sama věnuji svůj osobní šperk z kolekce SOL, která je právě inspirována Jižní Amerikou. Zároveň bude výtěžek z prodeje této kolekce věnován na sbírkový účet,“ popisuje průběh projektu Jitka Mlynarčík Kudláčková.

A jak Venezuele můžete pomoci i vy? Od dubna do září může kdokoliv přispět na sbírkový účet humanitární a rozvojové organizace ADRA. Vzdejte se svého oběda a peníze pošlete na číslo účtu:  66888866/0300, variabilní symbol 397 nebo si pořídit  designový šperk z kolekce  SOL, z prodeje každého takového kusu půjde část zisku právě na konto ADRY na podporu vyhlášeného projektu. Dárci pak budou slosováni a odměněni. 

Více informací se dozvíte na www.jk.cz