ADAC F4 startuje už o víkendu a bude u toho i česká naděje pro F1 Roman Staněk junior

Projekt Sauber Junior Team by Charouz, který nemá ve světě motorsportu obdoby, vstupuje už tento víkend do šampionátu ADAC Formula 4. První závody se konají na okruhu v Oscherslebenu v Německu. Chybět nebude ani český talent Roman Staněk.

Společnost Sauber Motorsport, která ve Formuli 1 vystupuje jako Alfa Romeo Racing F 1, v letošním roce spolupracuje s českou stájí Charouz Racing System. Vznikl tak výjimečný projekt, který dává šanci pečlivě vybraným mladým jezdcům ve všech soutěžích kategorie FIA.

V německém šampionátu bude tým vystupovat pod hlavičkou US Racing – CHRS, což je výsledek spolupráce Charouz Racing System s Ralfem Schumacherem a Gerhardem Ungarem. Očekávání jsou samozřejmě veliká, ve hře je obhajoba loňského triumfu mezi týmy i titul šampióna Lirima Zendeliho (letos už jezdí v rámci Sauber Junior Teamu Formuli 3).

Jeho úspěch se budou snažit zopakovat šampion F4 jihovýchodní Asie Alessandro Ghiretti, juniorský mistr Francie F4 Théo Pourchaire, Arthur Leclerc, což je mladší bratr jezdce Scuderia Ferrari F1 Charlese a samozřejmě i Roman Staněk, který patří za jednu z největších nadějí českého motorsportu.

„Testy probíhaly dobře a myslím si, že jsem na nadcházející víkend dobře připravený. Vyzkoušel jsem si auto, snažil jsem se co nejvíce šetřit pneumatiky, což se mi může v závodech hodit. Mám sice nějaké zkušenosti z jednoho závodu v Dubaji  F4, ale není to stejné. Tady jsou jezdci i teamy  mnohem vyspělejší. Už se moc těším, až to všechno začne. Můj cil je vyhrát kategorii novačků,“ prozradil Roman Staněk.

Své schopnosti si poprvé ve formuli otestoval před pár týdny v Dubaji a nebylo to vůbec špatné. Všichni čtyři jezdci se na sezóny moc těší, absolvovali i předsezónní testy právě na trati v Oscherslebenu.

„Testy byly opravdu dobré. S týmem jsme odvedli velký kus práce a jsou vidět zlepšení. Vůz je opravdu dobrý. Jsem si jistý, že budeme jezdit dobré výsledky, mým cílem je získat titul,“ řekl Arthur Leclerc.

„Jsme nadšeni, že se konečně rozběhne šampionát F4 a budeme moci ukázat, co jsme se před sezónou naučili. Myslím, že máme velmi silné jezdce, kteří mohou hodně dokázat. Očekávám vzrušují, a snad i úspěšnou, sezónu,“ potvrdil majitel stáje Charouz Racing System Antonín Charouz.