Debutant Roman Staněk junior vyhrál v německé F4 a vede šampionát!

Druhý, osmý a první. To je nejdůležitější statistika prvního závodního víkendu ADAC Formule 4 z pohledu českého fanouška. Zmíněné pořadí se totiž týká Romana Staňka juniora, který v této soutěži na okruhu v Oscherslebenu debutoval. Nejen, že jasně vede pořadí nováčků, ale ujal se vedení i v celkové klasifikaci! Česko má konečně jezdce, který má šanci dostat se do F1. Neztratili se však ani další jezdci US Racing- CHRS.

Stáj US Racing - Charouz Rasing System, která zastřešuje v F4 Sauber Junior Team by Charouz, má na co navazovat. V loňské sezóně totiž přineslo spojení Ralfa Schumachera, Gerharda Ungara a Antonína Charouze titul pro Lirima Zendeliho a totální nadvládu v pořadí týmů. Německý pilot už válčí v rámci seriálu FIA Formule 3 i proto, že stáj Charouz Racing System a Sauber Motorsport (Alfa Romeo Racing ve F1) pro tuto sezónu uzavřely ojedinělé partnerství, které má za úkol vychovávat mladé talenty napříč soutěžmi FIA. 

O tom, že Zendeli má v podobě teprve patnáctiletého Staňka výborného nástupce, už nikdo nepochybuje. První sobotní závod se Roman, dle svých slov, teprve rozkoukával. Přesto dojel druhý. A i když o pár hodin později skončil ve druhém měření sil "až" osmý, náladu mu to nezkazilo. „Musím se hodně učit a i takový výsledek je pro mě obrovská škola. Zítra chci ale vyhrát,“ prohodil směrem k neděli. A jak řekl, tak i učinil.

V neděli opravdu triumfoval, navíc stylem start - cíl. Ani na vteřinu nedal svým soupeřům pocit, že by ho snad mohli ohrozit. V Německu se tak mladý Čech předvedl ve výborném světle. Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček dobře věděl, co dělá, když Romana zařadil do státní reprezentace. Staněk junior je jasně v čele "rookie cupu", vede však i pořadí celého šampionátu. 

 

Spokojeni jsou samozřejmě i u týmu Alfa Romeo Racing, který má Romana pod smlouvou. Takový jezdec se totiž nerodí každý den. „Všichni víme, že Roman je obrovský talent. Musí to ale stále potvrzovat, motorsport chyby neodpouští. Naštěstí to ale má v hlavě srovnané, takže se o něj nebojím,“ usmíval se majitel Charouz Racing Systemu Antonín Charouz. Radost mu udělali i další jezdci US Racing-CHRS. 

Pro první umístění na stupních vítězů si dojeli Arthur Leclerc, Théo Pourchaire a Alessandro Ghiretti. Je tedy vidět, že US Racing-CHRS má letos opět našlápnuto k parádnímu výsledku. Po prvním víkendu mezi týmy vede. Všichni jezdci této stáje mají obrovský talent, teď jde jen o to, jak rychle získají potřebné zkušenosti a ukočírují emoce. To k velkým jezdcům patří stejně jako umění excelentně ovládat svůj vůz. 

VÝSLEDKY

Sobota, první závod:
1. G. Petecof (Prema Powerteam SRL)
2. R. Staněk (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)
3. D. Hauger (Van Amersfoort Racing)

5. T. Pourchaire (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)
10. A. Ghiretti (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)
12. A. Leclerc (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)

Neděle, první závod
1. N. Krütten (Van Amersfoort Racing)
2. T. Pourchaire (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)
3. A. Leclerc (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)

7. A. Ghiretti (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz))
8. R. Staněk (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)

Neděle, druhý závod
1. R. Staněk (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)
2. J. Dürksen (ADAC Berlin-Brandenburg)
3. A. Ghiretti (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)
4. A. Leclerc (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)

10. T. Pourchaire (Sauber Junior Team by US-Racing Charouz)

Foto: Vratislav Ondráček