Režisér Václav Marhoul představuje první ukázku Nabarveného ptáčete

Film Nabarvené ptáče režiséra, scénáristy a producenta Václava Marhoula dorazí do kin letos v září. Už nyní ale mají diváci možnost podívat se na první ukázku z filmu, o němž jeho tvůrce tvrdí, že je „dlouhý, těžký, kontroverzní, černobílý, velmi drahý a moc se v něm nemluví.“

Natáčení nadčasového poselství o putování malého židovského chlapce za druhé světové války zabralo sto natáčecích dnů během šestnácti měsíců. Točilo se celkem ve 43 lokacích v Čechách, na Slovensku, v Polsku a na Ukrajině, a poslední, v pořadí  3 531. klapka padla 5. července 2018. Kameraman Vladimír Smutný natáčel celý film na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. „Nikdy jsme se s Vláďou nedohadovali tolik jako na tomto projektu. Nikdy. Ale také jsme se jeden druhému nikdy tolik neomlouvali. Kamera v Ptáčeti je ale kamera jeho života, bez přehánění,“ svěřil se Václav Marhoul s tím, že film dokončil bez zásadních kompromisů. Zůstal černobílý, dlouhý, němý a svůj.

Děj vypráví o obrovské snaze záchrany dítě před masovým vyhlazováním Židů. Rodiče posílají desetiletého syna k tetě Martě na venkov. Teta však záhy nečekaně umírá. Chlapec se tak musí vydat na cestu a protloukat se sám nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Kvůli své odlišnosti se během putování setkává se strachem, opovržením a krutostí. Jeho snahu o fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom. Boj sama se sebou, boj o svou duši, boj o svou budoucnost...

V ukázce se představí hned několik hvězd, včetně té největší. Hlavní roli totiž ztvárnil dětský herec Petr Kotlár z Českého Krumlova, který se postavil před kameru ve svých devíti letech úplně poprvé. A rovnou se na place potkal s takovými herci, jako je Harvey Keitel (Hanebný pancharti, Gauneři, Pulp Fiction, Od soumraku do úsvitu) či Stellan Skarsgaard (Mamma Mia! Here We Go Again, Avengers, Piráti z Karibiku). Mezinárodní obsazení potom doplnili například Udo Kier (Dogville, Armageddon, Blade), Julian Sands (Muži, kteří nenávidí ženy, Dannyho parťáci 3) nebo Barry Pepper (Zelená míle, Zachraňte vojína Ryana).

Další postavy si zahráli Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Alexej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová či Martin Nahálka. Z českých herců se na plátně objeví například Jitka Čvančarová,  Petr Vaněk, Filip Kaňkovský, Milan Šimáček, Michaela Doležalová, Zdeněk Pecha,  Radim Fiala a Pavel Kříž.

Film uvede do kin distribuční společnost Bioscop od 12. 9. 2019.

">

Nabarvené ptáče je třetím celovečerním filmem, pod kterým je Václav Marhoul podepsán jako scenárista, režisér a producent. Jeho předchozí filmy Mazaný Filip (2003) a především Tobruk (2008) získaly četná domácí i mezinárodní ocenění včetně Českého lva.