Jaroslav Svěcený už je zase fit a celé léto se nezastaví!

Vstup do Nového roku si houslový virtuóz Jaroslav Svěcený rozhodně představoval jinak. Naštěstí už je lépe po osobní i zdravotní stránce, má konečně opět dostatek energie a rozhodně se celé léto nezastaví. To je skvělá zpráva pro všechny příznivce  věhlasného houslového virtuoza. Podařilo se mu obnovit naprostou většinu akcí a projektů, které kvůli zdravotní indispozici byl nucen zrušit.

„Jsem velmi rád, že jsme mohli nejenom přesunout, ale i obnovit třeba už zrušená vystoupení nebo i festivalové projekty a mnohde navázat tam, kde jsme koncem loňského roku, kdy jsem šel na těžkou operaci a nevěděl jsem vůbec, co bude dál, skončili. Tímto patří všem, kteří nade mnou nezlomili hůl, veliký dík. Moc si toho vážím,“ říká houslista, ale také soudní znalec v oboru smyčcových nástrojů Jaroslav Svěcený.

Poté, co dořešil i své osobní záležitosti, začal žít v podstatě nový život. „Doslova! Od bydlení, přes některé lidi v mém životě, až samozřejmě po životní rytmus. Ale jsem za to rád. Taky se mi v životě vytříbili ti, kteří skutečně pomohli, když jsem to nejvíce potřeboval, což se může v životě stát každému a já jsem za podanou ruku všech těch milých lidí nesmírně vděčný. Ohromně mi to pomohlo a dodalo energii,“ podotkl houslový mistr.

A co že Jaroslav Svěceného všechno v nejbližších týdnech čeká? Červnové Čarovné tóny na Macoše, koncerty v Rychnově nad Kněžnou, Pohoří u Dobrušky či Meziboří, tradiční Tóny Chodovské tvrze či festival Jihočeské Nové Hrady.

„Je to především už 15. ročník mezinárodního letního hudebního festivalu Klášterecké hudební prameny, které se konají od 2. - 7. července. Ideou bylo tehdy oživit překrásné prostory zámku v Klášterci nad Ohří a přivést lidi k vážné hudbě, ale ukázat jim i to, že to není žádná nuda… A to se nám naštěstí podařilo,“ míní autor a dnes umělecký ředitel projektu Svěcený.

Projekt je spojením odlišných interpretů z různých žánrů na jednom pódiu a je vždy unikátním zážitkem. Slavnostní zahajovací koncert se uskuteční 2. července od 20 hodin v Renesančním sále kláštereckého zámku. Jaroslav Svěcený provede posluchače barokní hudbou spolu s uznávanou interpretkou na virginal Michaelou Káčerkovou.

„Jedním z vrcholů festivalu bude 6. července večer Galakoncert v rytmu tanga charismatického Španěla Gorky Hermosy, který představí jak svoje skladby, tak i další jižanské temperamentní kompozice, spolu s Ladislavem Horákem a Jaroslavem Svěceným,“ láká na festival ředitel zámku Petr Hybner s tím, že program projektu je velmi pestrý.

Chybět nebudou ani Cigánski Diabli, rocková legenda Michal Pavlíček s kapelou se svým novým projektem Pošli to tam, nebo pěvecká hvězda, nestárnoucí Jitka Zelenková.

„Všechno, co dělám a kde hraji, najdou lidé na mém webu nebo facebookovém profilu, ale v  podstatě se nezastavím, vyjma pár dní. Mě to hraní, setkávání s lidmi, velmi naplňuje a zaplať bůh za to, že jsem skutečně zavalen prací a nemám čas přemýšlet nad nesmysly. Právě hudba, práce, publikum je to, co mě velmi rychle dokázalo vrátit zpět do života. A musím neskromně říct, že si to teď skutečně velmi užívám a zároveň jsem za to ohromně vděčný,“ poznamenal houslový virtuóz, který před časem vystupoval i v nové televizní talk show svého kamaráda Mekyho Žbirky a před pár dny se potkal s kamarádkou, moderátorkou Lucií Borhyovou. "Povídali jsme si o životě, o práci a byli jsme moc rádi, že jsme se po nějaké době zase potkali," dodal Svěcený. 

Foto: Jadran Šetlík, archiv J. Svěceného