Patrik Eliáš, Karel Kovář (Kovy) a Václav Marhoul spojili síly na pomoc dětem ve Rwandě

Rwanda je malá země v srdci Afriky, kde cíleně pomáhá český UNICEF. Smyslem aktuálního projektu Daruj vodu – daruj život je zajistit trvalý zdroj pitné vody pro 30 tisíc dětí a jejich rodin v oblasti Mahama, kde pitná voda doposud chybí.

Dětem ve Rwandě pomáhá česká pobočka UNICEF již více než 15 let. Programy pomoci se soustředí především na základní zdravotní péči, osvětu v odpovědném rodičovství a potravinovou soběstačnost nejchudších komunit.

V roce 2016 vybudoval UNICEF v oblasti Mahama ve Rwandě čističku vody a veřejné vodovody pro 60 tisíc lidí. „Díky této pomoci již nemusí děti putovat dlouhé kilometry za vodou do řeky Kagera, která je závadná a kde je navíc ohrožovali krokodýli. V oblasti dramaticky poklesla nemocnost a úmrtnost na bakteriální a parazitární onemocnění,“ vysvětluje ředitelka českého UNICEF Pavla Gomba. O funkčnosti projektu se letos v červnu přímo na místě přesvědčila mise českého UNICEF, k níž se připojili také hokejista a vyslanec UNICEF Patrik Eliáš, youtuber Karel Kovář a režisér Václav Marhoul.

Kapacita čističky umožňuje rozšíření vodovodního systému pro dalších minimálně 30 tisíc lidí žijících v okolních komunitách, kteří doposud bezpečný přístup ke kvalitní pitné vodě nemají. „Zásadou UNICEF je pomáhat přímo v místech problémů. Proto vznikl konkrétní projekt Daruj vodu – daruj život, jehož smyslem je rozšíření vodovodního systému a zajištění trvalého zdroje pitné vody pro další rodiny ve Rwandě. Místní lidé se do těchto projektů zapojují jako dobrovolníci,“ říká Pavla Gomba, která se o kvalitě pitné vody sama přesvědčila.

Pomoci jakoukoliv částkou je možné na www.DARUJVODU.cz. Například 330 korun pomůže zajistit pitnou vodu pro 10 dětí na celý měsíc.

O smysluplnosti projektu je přesvědčen také režisér Václav Marhoul: „Ano, jistě, člověk vydrží mnoho věcí. Ale bez vody jen pouhé tři dny. Zároveň tolik lidí bez svého zavinění nemá přístup k té dobré, nekontaminované. Bez nadsázky lze říci, že aspoň jeden litr čisté vody denně zachrání jeden život.“

Youtuber Kovy oslovil k podpoře své příznivce na Instagramu v živém chatu přímo ze Rwandy, Patrik Eliáš, který před lety jako vyslanec UNICEF již navštívil Belize, plánuje na základě své osobní zkušenosti z mise do Rwandy zapojit své fanoušky v Česku i zámoří: „Úpravna vody, která čistí vodu z řeky Kagera, rozvádí bezpečnou, pitnou vodu pro 60 tisíc lidí žijících nejenom v oblasti Mahama, ale také v okolních komunitách. Spojení „voda dává život“ v místních podmínkách platí doslova,“ shrnul své dojmy Patrik Eliáš.

© Laurent Rusanganwa
Řeka Kagera, pramenný tok Nilu, která doposud slouží jako zdroj vody pro komunity v oblasti Mahama ve Rwandě. Povrchová voda z řeky je plná bakterií, parazitů a nečistot, které vedou k vysoké úmrtnosti dětí.