Slavný světlomalíř ALEX DOWIS jako jediný Čech dobyl USA!

Nikdo tomu moc nevěřil a on sám se svým týmem už vůbec ne! Zázraky se ale dějí a USA jsou skutečně zemí neomezených možností. Slavný světlomalíř Alex Dowis dobyl jako první Čech v historii obrovskou televizní show Amerika má Talent (America’s Got Talent).

Dowis a jeho tým, kterého před lety do mediálního podvědomí dostala především Lucie Bílá, která si jej z Česko Slovensko má talent vytáhla ke spolupráci pro svá tour, ukázal, že Češi mají skutečně zlaté české ručičky. Light a Street Art umělec Alex Dowis, který je jediný svého druhu u nás, v Evropě a možná i na světě ukázal, že na to má.

„Podařilo se nám oslovit zhýčkané diváky v rozřazovacím kole soutěže v již 14. řadě úspěšné reality show America’s Got Talent a my jsme postoupili do živých vysílání. Máme z toho obrovskou radost. Je to opravdu splněný sen,“ přiznal Alex Dowis, který žije v Praze, ale působí se svými unikátním show po celém světě.

Televizní část show AGT byla tentokrát věnovaná 50. výročí přistání člověka na Měsíci. „Porotce Simon Cowell, který to nejprve tak trochu ´pohanil a nedal nám hlas´, v dalším kole prohlásil, že měl husí kůži přes husí kůži. Teď se tedy připravujeme na přímý přenos, který se uskuteční za 3. týdny v překrásném Dolby Theatre v Los Angeles, kde se například předávají filmoví Oskaři. Jsme tedy mezi 36 nej vystoupeními z celého světa na největší talentové soutěži světa. Je to pro nás, pro mě a můj tým z Dowis.cz obrovská čest a motivace. Velmi ´neskromně´ říkám, je to Wooooooow… pocit,“ podotkl umělec, který kdysi začínal na ulici jako „sprejer“ a dnes si jej žádají firmy, instituce, jednotlivci i producenti řady projektů a eventů.

Do USA se Dowis se svým týmem vydá za tři týdny, tak, aby se 13. srpna zúčastnili live přenosu. „Je to čtvrtfinále a my soutěžíme o postup do semifinále, bude nás 12 a jen 7 půjde dál. Protože čtvrtfinále má 3 týdny vysílání tak nás bude v semifinále 21,“ prozradil informace ze zákulisí světlomalíř.

V rámci první, jarní účasti v Americkém Talentu se v Los Angeles potkal i s českou režisérkou a producentkou Pavlínou Moskalykovou, kterou vzal s sebou na natáčení a ta byla z exhibice jeho a jeho týmu naprosto nadšená. "Strašně moc klukům držím pěsti a věřím, že to dotáhnou až do finále. Už teď je Alex a jeho tým fenomén, dostat se takhle daleko se opravdu podaří velmi málo komu a zvláště, pokud jde o Evropany a Čechy....," podotkla filmařka, žijící střídavě v ČR a v USA.

Letos se mj. zúčastnil i španělské televizní talk show, kde si zase získal obrovský obdiv herce Antonia Banderase, který se s ní vyfotil a prohlásil o něm, že je to skutečný Mistr svého oboru, a že nic podobného dosud neviděl. 

Dowis tvořil v minulosti formou light art například postavičky Pata a Mata v rámci jejich výročí či Králíky z klobouku výtvarníka Vladimíra Jiránka, s nímž měl tu čest se poznat a nějaký čas spolupracovat.

Zajímavostí je, že do soutěže Alexe Dowise vybrali skauti, kteří po celém světě hledají umělce, kteří by soutěž oživili. Nejspíš netušili, co v sobě tento light a street art umělec skrývá.

Podívejte se úžasné na video z jeho vystoupení v soutěži America’s Got Talent!

Foto: archiv A. Dowise