Pampelišky pro ALSU jsou pokřtěny

Kalendář Pampelišky pro ALSU byl pokřtěn v rámci benefičního koncertu Společně proti bezmoci. Vše se odehrálo v mezinárodním duchovním centru Pražská křižovatka, které od jeho založení navštívila nesčetná řada významných českých i zahraničních osobností. Výtěžek z koncertu a z prodeje kalendářů putuje na péči o nemocné s ALS.

Prostory kostela sv. Anny se ve čtvrtek rozezněly rozmanitou plejádou tónů. V jeho prostorech se již podruhé konal benefiční koncert Společně proti bezmoci, organizovaný spolkem ALSA, z.s. Večer s úžasným citem moderovala herečka Patricie Pagáčová. Vystoupilo zde několik známých osobností, mezi nimiž byli Ondřej G. Brzobohatý, v duetu sMartou Jandovvou, David Kraus, David Deyl, Epoque quartet, Kateřina Pechová Sedláková, Daniela Písařovicová, Thom Artway, Anna Beckerová, Margaret´s Pearl, Berenika Kohoutová či levitující Arte levite, a další.

Pro diváky byla připravena mnohá překvapení. A jaké bylo vystupovat na benefičním koncertě? „Není to poprvé, kdy zpívám na benefičním koncertě. Dělám to ráda, pokud najdu ten čas, protože pomoci není nikdy dost. Vystupovala jsem s Ondrou Brzobohatým, s ním to je fajn, protože si rozumíme jako lidi,“ sdělila Marta Jandová, která si spolu s Ondřejem Brzobohatým zazpívala jedinečný duet, připravený přímo pro tuto událost. Podle ní je vystupování na charitativním koncertě jiné, než na běžném. „Mám pocit, že u charitativního koncertu lidé víc poslouchají,“ dodala Marta Jandová. Jako další se na podiu spojili třeba Epoque quartet s Kateřinou Pechovou Sedlákovou nebo Thom Artway a mladá písničkářka Anna Beckerová.

Moderátorka Daniela Písařovicová vystupovala převlečená za cikánku v duetu s Davidem Krausem. Zazpívali cikánskou píseň Mamo dado. „Přesně tuhle písničku jsem zpívala před 22 lety, když mě táta přihlásil na Miss. Moc jsem si to tehdy užila, protože společně se mnou vystupovaly i moje kamarádky. Teď to bylo zase jiné. Písnička má neskutečnou energii, a s takovou skvělou kapelou je to prostě zážitek,“ svěřila se Daniela Písařovicová.

Kalendář pokřtili Taťjana Medvecká, Jana Milerová, Patricie Pagáčová, Tereza z Davle a Pavel Schreiber. Na fotografiích v kalendáři jsou zachyceny některé z vystupujících osobností. Fotografie jsou černobílé a vévodí jim žlutá pampeliška. Ta je totiž logem ALSY. Žlutá barva je zároveň barvou jejich nového generálního partnera Fortuny. „Koncert se vydařil, jsem za to rád. Sešla se tu dobrá parta lidí a byla skvělá atmosféra,“ řekl generální ředitel Fortuny David Vaněk.

Večer byl věnován i pacientům a jejich rodinám, kteří si přišli celý koncert poslechnout. „Díky ALSE za mnou dochází fyzioterapeutka, mám zapůjčené dlahy na ruce a nohy. Je skvělé, že se na ALSU mohu obrátit, pokud potřebuji poradit nebo mám nějaký problém,“ řekla paní Jára Mijovič.

„Je to pro nás jedna z nejdůležitějších akcí, na které prezentujeme, co pro pacienty děláme, jakou podporu jim nabízíme, a především si koncert se všemi pacienty užíváme,” říká Monika Kekrtová, organizátorka koncertu. Všechny osobnosti na koncertu vystupovaly bez nároku na honorář. Výtěžek z prodeje vstupenek bude použit na výjezdy mobilního týmu a na rekondiční pobyt. Vyšším cílem je pak vznik prvního centra v ČR pro pacienty s ALS. 

„Alse, a všem lidem s ní spojeným, patří můj velký obdiv. Snaží se o změnu. Jejich pomoc je konkrétní a opravdu pomáhá. Zasloužili by si větší pozornost a podporu, protože té práce je opravdu hodně a pacienti s ALS podporu potřebují,“ řekla patronka nadace, modelka Daniela Peštová.

Pokud byste chtěli pomoci, můžete přispět jakoukoliv částkou na účet spolku ALSA, z.s. 264119697/0300.

Jakou pomoc ALSA z. s. realizuje, najdete na: https://www.zsalsa.cz/cs

Foto: ALSA z. s. , kalendář - Tereza z Davle