Mladý umělec Martin Johanna pokřtil původní audio povídku

Po pěti divadelních hrách přichází mladý umělec Martin Johanna s původní audio povídkou Každý ve svém, kterou namluvili herci Ondřej Novák, Kateřina Bohatová a dvojnásobný držitel Ceny Thálie Jan Kříž. Křest velmi zajímavé nahrávky, která vyšla jak na CD nosiči, tak i v digitální podobě, se konal v Café NONA v Národním divadle za účasti řady známých osobností.

Kromě těch, kteří na audionahrávce pracovali, přišli Martina Johannu podpořit a poslat ji do světa herečky Lucie Polišenská, herečka a zpěvačka Bára Poláková, herečka Dominika Býmová, herec Petr Stach, zpěvačky Alžběta Kolečkářová a Zuzana Gamboa, manželka legendárního kapelníka Václava Hybše Jarmila Hybšová či režisér Šimon Dominik a další. Gábina Partyšová se zase ujala moderování slavnostního křtu. O hudební doprovod se postaralo hudební seskupení The Unlimited Trio.

Sedmadvacetiletý umělec Martin Johanna se ve své tvorbě věnuje zejména psaní divadelních textů (Vyloučení z revoluce, Lex Amor Nobis – Zákonem je nám láska, Paní Hana aj.) nebo překladům francouzských her. Jeho nejnovějším počinem je nyní vydání původní autorské audio povídky, která v sobě skrývá nejednu výjimečnost. „Je to takový nový koncept, kdy literární text je vydán poprvé v podobě audio nahrávky, aniž byl předtím vydán tiskem,“ říká Johanna, který si během příprav zkusil i práci režiséra.

O další jedinečnosti nahrávky svědčí také jména účinkujících, kteří jí vtiskli, pod dohledem zvukového mistra Pavla Kadlece, originální podobu. Postavy provázejícího vypravěče se ujal český filmový a divadelní herec Ondřej Novák. „Přesvědčil mě především text, který je na současného, navíc mladého, autora velmi jazykově hutný a umožňuje vypravěči být víc než jenom vypravěčem,“ prozradil Novák.  

Dvěma hlavním rolím propůjčili svůj hlas výrazné osobnosti naší soudobé muzikálové scény Kateřina Bohatová a Jan Kříž. „Práce s Martinem byla pro mě příjemnou kombinací respektu k nám, kdy nám nechal v našich disciplínách volnou ruku, ale zároveň měl jasnou představu, jak by měl jeho text vyznít,“ říká dvojnásobný držitel Ceny Thálie.

Jeho kolegyně herečka a zpěvačka Kateřina Bohatová přiznává, že pro ni osobně to byla velká výzva. „Tím, že to není náš obor a jde o původní text, tak mě na té práci lákalo zjistit, jaké to je, a jestli budu vůbec schopná dát do hlasu všechno – nejen, jak tu postavu cítím, ale zároveň i to, jak byla zamýšlena.“

Audio povídka Každý ve svém vypráví příběh dvou postav – chlapce a dívky, které osud svede dohromady za nečekaných okolností v srdci prýštící fontány. Po doslova pohádkovém seznámení však postupně narážejí na nejednu překážku. Oba totiž žijí ve vlastních sociálních bublinách, kterých se budou muset zbavit.

Výsledkem je mimořádná profesionální nahrávka, která reprezentuje nejen nejmladší uměleckou generaci, ale rovněž přináší posluchačům možnost seznámit se s původní současnou tvorbou následující dlouhou tradici českého mluveného slova.

CD či digitální nahrávku si zájemci mohou objednat u vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis a. s.

Foto křest: Jan Kolář

Foto vizuál: Jan Zima