8 tipů, jak zůstat ve formě přes Vánoce

Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům máme mnoho povinností se sháněním dárků, úklidem domácnosti a plánováním rodinných návštěv. Máme proto tendenci zanedbávat naši kondici, na cvičení nám zkrátka už nezbývá čas. My vám však přinášíme 8 tipů, díky kterým letos o Vánocích zůstanete ve formě.

I pro ty nejzásadovější lidi s opravdu pevnou vůlí, je toto období opravdovou zkouškou. Není totiž vůbec snadné odolat všem dobrotám, které sváteční období přináší. Dostat pravidelné cvičení do programu v předvánočním čase je také téměř nemožné.  A temná rána a chladné večery jen přispívají ke ztrátě motivace ke cvičení.

Se správným programem a plánováním si můžete udržet svou kondici a zachovat váhu během letošních Vánoc! Když budete dodržovat těchto 8 tipů, zůstanete ve formě a ještě si přitom užijete čas s rodinou a příležitostné sladké pochoutky.

Vánoční fitness tip 1: Naplánujte si všechno předem

Nic nenechávejte náhodě a vyčleňte si nějaký čas na návštěvu posilovny. Pokud se chystáte na cesty, ujistěte se, že máte předem naplánovanou cestu i odpočinek a zvažte přihlášení do fitness lekcí na cílovém místě. Když je něco předem naplánováno, je mnohem těžší na to zapomenout. Je pravděpodobné, že pokud nemáte naplánovanou aktivitu, rozhodnete se místo toho pro ležení na gauči.

Vánoční fitness tip 2: Najděte si parťáka na cvičení

I když rádi cvičíte o samotě, zvažte, jestli by nebyl pro toto období vhodný parťák. Vánoční sezóna je ten pravý čas na nalezení partnera na cvičení. Je pravděpodobné, že nejste jediní v práci nebo doma, kdo bude v příštích několika týdnech potřebovat podpořit ve svém snažení. Procento lidí, kteří na sobě přestanou během Vánoc pracovat kvůli jiným závazkům, je vysoké. I to je důvod, proč jsou v lednu fitness centra tak přeplněná.

Vánoční fitness tip 3: Využijte slevy

Ve fitness centru je vánoční období tradičně klidné a to znamená, že máte šanci získat spoustu slev! V posilovnách mají osobní trenéři často k dispozici atraktivní slevy a některá studia často nabízejí bezplatné kurzy. Udělejte si čas a podívejte se, jaké bezplatné fitness aktivity jsou nabízeny v blízkosti vaší práce nebo v okolí domova. Vánoční sezóna je ideální čas na vyzkoušení nového cvičení, které vám může v novém roce prospět.

Vánoční fitness tip 4: Zkraťte dobu tréninku

Předvánoční období je rušné, ale to neznamená, že byste se měli vzdát cvičení úplně. Místo toho zvažte zkrácení doby cvičení a zvýšení úrovně intenzity. Na konci série se můžete cítit trochu unavenější než obvykle, ale ušetříte čas.

Vánoční fitness tip 5: Cvičte před jídlem

Vědomé řízení váhy je skvělá strategie, kterou byste měli používat během vánočních svátků. Když si před odjezdem na party zacvičíte, je velká šance, že budete pečlivěji sledovat, co jíte u stolu. Po tréninku máme totiž snahu se vyhýbat nezdravým jídlům a jídlům s vysokým obsahem kalorií. Pokud se však chystáte na party s tím, že budete jíst, co chcete, protože budete cvičit později, musíte mít na paměti, že nemůžete spálit všechno vysoce kalorické jídlo! Doba, kterou musíte cvičit, abyste spálili jednu sušenku, vás jistě přiměje si to dvakrát rozmyslet.

Vánoční fitness tip 6: Usnadněte si to

Pokud nemůžete najít motivaci k odchodu do tělocvičny nebo k návštěvě lekce fitness během svátků, nebo pokud jste upřímně rádi, že jste se osvobodili od svého obvyklého fitness plánu, nahraďte to alespoň chůzí. Pokud nebudete dělat nic a budete více jíst, přiberete. Musíte tedy najít nějaký způsob, jak vytvořit rovnováhu.

Najděte si v práci čas na několik minut chůze, choďte i během nákupů a zařaďte si cvičení před spaním. Udělejte si nějaké kliky, dřepy a sedy lehy, aby se vaše tělo drželo co nejvíce v kondici. Když uvažujete o nějakém kalorickém jídle, uvědomte si velikost porce, kterou konzumujete. Pokuste se vyrovnat svá další jídla během dne, abyste vyhověli svému plánu.

Vánoční fitness tip 7: Společný čas spojte s aktivitou

Svou dovolenou můžete trávit pasivně nebo aktivně. Když si vyberete druhou variantu, užijete si s rodinou a přáteli spoustu zábavy a navíc prospějete svému zdraví. Naplánujte si výlet na oblíbené místo nebo vyrazte společně na hory.

Vánoční fitness tip 8: Cvičte doma

Zapomeňte na výmluvy typu, „nevím, kde začít“. Na internetu existuje spousta videí se cvičením, která můžete provádět kdekoliv a kdykoliv. Sestavit si můžete svůj vlastní workout z jednotlivých cviků nebo si vybrat celý workout.

Pustit se můžete i do cvičení s aplikací v mobilu. Stačí si jen vybrat způsob, který vám vyhovuje a pustit se do práce.