Mezinárodní vánoční festival DSA Prague se opět těšil velkému zájmu

Advent začali v pražském hotelu Hilton tradičně, v neděli 1. prosince se v Kongresovém sálu konal mnohými netrpělivě očekávaný Mezinárodní vánoční festival DSA Prague. Na tomto speciálním trhu bylo možné se blíže seznámit s kulturami, ochutnat třeba i národní nápoje, pokrmy, dezerty nebo pořídit zcela originální dárky z více než padesáti zemí. Byl to takový malý výlet kolem světa.

Festival zahájila prezidentka DSA Prague paní Nevila Kuka spolu s manželkou premiéra vlády ČR Monikou Babišovou a manželkou ministra zahraničních věcí Ivou Petříčkovou.

„Když jsem se procházela okolo všech stánků, tak jsem viděla všechny ty nádherné produkty, jídlo a oblečení, které zde prodáváte, takže doufám, že se vám podaří vše prodat, protože všichni víme, že to není dnes jenom o prodeji, ale také o charitě.  Jsem šťastná, že DSA podporuje lidi, kteří jsou v tíživé situaci, kteří si nemohou užít vánoční svátky v klidu a míru, ve kterém my je prožíváme,“ poděkovala Monika Babišová DSA Prague za organizaci charitativního vánočního festivalu.

Svým zpěvem přišla návštěvníky potěšit také zpěvačka Victoria Velvet, která je pravidelnou návštěvnicí festivalu. „Na festival jsem čtvrtým rokem, moc se mi líbí ta atmosféra a také myšlenka, že 100% výtěžek jde na charitu. Líbí se mi, že jsou tady stánky z celého světa. Lidé si můžou ochutnávat jídla z celého světa během jednoho odpoledne a hlavně ta vánoční atmosféra je příjemná,“ sdělila zpěvačka, která bude letošní Vánoce trávit s rodinou v Turecku, kam se stěhuje za manželem.

Asociace partnerů diplomatického sboru (DSA) podporuje českou charitu už od roku 1997 a rozdala již kolem 70 milionu korun. Festival byl pro oči opravdu svátkem, přehlídka barevných kostýmů, příchutí, vůní, umění, hudby i tance. 

Nakoupit dárky dorazila také hvězda muzikálu Čarodějka Elis Ochmanová, která na festival zavítala poprvé a byla skvělou atmosférou nadšena. „Nakoupila jsem sůl do koupele a plyšáky Pestrouše, kteří jsou ušití z ponožek a jsou to moc hezká zvířátka. Jsou to pejsci a myslím, že s nimi udělám radost. Jsou to dárky k Vánocům. Protože já musím mít do prvního adventu všechno hotové, včetně dárků, tak už jsou tohle jen dárky na přilepšenou,“ vysvětlila zpěvačka, a také sdělila, jak u ní advent probíhá: „Máme nazdobený byt už první adventní neděli. Když mám volno a nehraju, tak si užíváme advent s rodinou a chodíme po různých akcích, festivalech, adventních trzích a dáváme si svařáček a užíváme si tu vánoční pohodu. Nemám ráda ty předvánoční stresy, kdy všichni běhají a shání dárky a šílí, že musí uklízet a musí tohle a tamto. Já vždycky říkám, že nemusí, že je to tak, jak si to člověk sám udělá. A já tyhle stresy právě úplně nesnáším, takže si jedu tu vánoční pohodu.“

Mezi dalšími hosty festivalu, kteří přišli nasát nejen vánoční atmosféru, ale zpříjemnit tento předvánoční čas, byl saxofonista Felix Slováček s přítelkyní Lucií Gelemovou. Dorazila také herečka Bára Fišerová, která hraje v seriálu Modrý kód. Adventní trh byl i letos nevšedním zážitkem.