Aspiruje Jan Přeučil rolí úředníčka Popriščina na Cenu Thálie?

Letos v únoru oslaví Jan Přeučil úctyhodné 83. narozeniny, přesto je stále ve skvělé kondici. Každý den cvičí Pět Tibeťanů, nejméně třikrát týdně chodí plavat a každý měsíc jezdí vlakem na Slovensko, kde učí na herecké škole. Jeho energii by mu mohli závidět i o generaci mladší kolegové.

Gogolovy Bláznovy zápisky od Nikolaje Vasiljeviče Gogola hrál Jan Přeučil už před 50 lety, když vzniklo legendární pražské komorní Divadlo Viola. Po desítkách let se ke hře vrátil a jeho výkon je neskutečný. Křičí, směje se, brečí, klečí, leží, vstává s kondičkou atleta. Jako představitel úředníčka Popriščina, jenž se pomátne na rozumu, má nacpané papírové kapesníčky v uších, situace působí poněkud komicky, diváci se smějí, přestože postava carského úředníčka je spíše k pláči. Svůj výkon korunuje výskokem na židli, ze které se klaní divákům a ti ho vždy odmění obrovským potleskem ve stoje. Za takové ztvárnění si zaslouží velký obdiv a jistě v očích diváků aspiruje na Cenu Thálie!

„Bláznovy zápisky mě uchvátily, protože jsem Gogola miloval. A navíc jsem zde hrál postavu zcela vyšinutou mimo zákony normálního myšlení. Představení ve Viole byla vždycky plná a hra tu dosáhla více než sta repríz! Nyní, ať už to hraji v Praze nebo s tím jezdím po republice, mě to stále velmi baví. Přiznávám, je to trochu náročné, ta více jak hodina na jevišti dá zabrat. Když vás ale něco baví, baví to i diváky, pak vám to tak nepřijde,“ dodal skromně Jan Přeučil.

Jan Přeučil Vidět Jana Přeučila v této úchvatné hře mohou diváci už 8. ledna v pražském Divadle Karla Hackera, dále 12. ledna ve Vrchlabí18. ledna v brněnském Divadle Bolka Polívky či pak třeba 11. března ve Znojmě, 16. března v Ústí nad Labem nebo 31. března v Týně nad Vltavou.

Foto: Jaroslav Hauer