Navštivte největší medúzárium v Evropě. Najdete ho v Praze!

Pražský Svět medúz je už několik týdnů v provozu a rozhodně je, co obdivovat. Stalo se totiž domovem pro více než 10 000 těchto průhledných živočichů. Medúzárium bylo vybudováno na střeše Obchodního centra Arkády Pankrác. V Evropě je největší, přerostlo to v L’Aquarium de Paris a je dokonce jedním ze tří největších na světě. Srovnávat se může s giganty v Japonsku či USA. Návštěvníci tak mohou vidět nejen nejvzácnější druhy medúz, mezi kterými se najdou extrémně jedovaté, ale i ty téměř nesmrtelné.

Malá ukázka krasavic

Medúzy jsou jedním z nejstarších živočišných druhů vůbec. Hlubiny světových oceánů obývají po miliony let. Vyznačují se hypnotizujícím vzhledem, který navíc umocňuje široká škála až fluorescenčních zbarvení, kterými prosvěcují napříč podmořskou temnotou. Medúzy patří do kmene žahavců, což je důvodem, proč kolem nich panuje jistá atmosféra strachu. Jako nezbytný nástroj přežití využívají dlouhých chapadel, kterými vypouštějí jedovaté látky. Medúzy jimi dokážou zabít – počet lidských obětí se každoročně pohybuje v řádu desítek. V pražském Světě medúz budou k vidění i ty nejjedovatější medúzy světa – čtyřhranky Fleckerovy, které někdy bývají nazývány nejsmrtelnějším tvorem vůbec. Jed v jejích žahadlech dokáže usmrtit na 60 lidí. Buďte tedy obzvláště na pozoru, pokud se nacházíte na australském pobřeží, které je jediným místem jejího přirozeného výskytu. Ne všechny medúzy jsou ale nebezpečné. Jednotlivé druhy se od sebe vzájemně odlišují například délkou chapadel, zbarvením, ale i velikostí. Najdeme mezi nimi miniaturní tvorečky o velikosti pár milimetrů, ale i kolosy dorůstající třeba 3 metrů. Do první skupiny bychom zařadili třeba druh Turritopsis dohrnii, přezdívaná též medúza Benjamina Buttona. Ta bývá vědci označována za biologicky nesmrtelného živočicha, protože je schopna obrátit svůj životní cyklus a z dospělého jedince se vrátit zpět do stádia polypu. Další druhy vynikají vzhledem – třeba kořenoústka hrbolatá si kvůli specifickému zbarvení vysloužila přezdívku medúza volské oko.

Na návštěvníky v dopravně dobře dostupném Světě medúz čeká více než 10 000 exemplářů v 38 designových akváriích. Mezi ta patří i obří kulovité akvárium, které usiluje o zapsání do Guinessovy knihy rekordů jako největší medúzí akvárium světa. Pochází z dílny předního českého experta na medúzy Viléma Vedrala, který se specializuje právě na výroby a design takových akvárií. „To, že akvária pro medúzy mají vždy kulovitý tvar, má svůj důvod,“ vysvětluje Vedral: „Specificky se totiž orientují v prostoru, v podstatě vodou pouze proplouvají. Pokud by tedy byly uzavřeny v akváriu tvaru krychle či kvádru, existuje riziko, že by se zasekly, což by je mohlo vážně ohrozit na životě.“

Interiéry Světa medúz byly navrženy tak, aby evokovaly v návštěvníkovi co nejintenzivnější pocit, že se opravdu nachází pod mořskou hladinou. Tomu mají dopomáhat i četné 3D projekce s bohatými audiovizuálními efekty, které využívají specifických světelných prvků, které dokážou jednotlivá akvária generovat. Návštěva medúzária se tak stává ideálním místem pro rodinný výlet, na své si zde přijdou jak zkoumaví nadšenci, tak i ti, které prostě fascinují oceánské scenérie či život podmořské fauny. Děti mohou trávit čas v uzpůsobeném dětském koutku, ale také zcela jistě ocení možnost prozkoumat interaktivní akvárium. Volně přístupnou součástí Světa medúz je i restaurace se speciálním menu – Bistro medúz – jehož šéfkuchařem je Tomáš Jiskra, který sbíral cenné zkušenosti i pod dohledem démonického mistra gastronomie Gordona Ramsayho v jeho michelinské restauraci. 

Svět medúz má otevřeno každý den v týdnu od 9 do 21 hodin. Provoz Bistra Medúz pak začíná ještě o hodinu dřív, každý den v 8 ráno. Základní vstupné je 260 korun, v nabídce jsou ovšem i zlevněné vstupenky pro děti a seniory, samozřejmostí jsou zvýhodněné rodinné balíčky.

Novinky můžete sledovat na oficiální Facebookové stránce.