Pivovary Plzeňského Prazdroje loni navštívil skoro milion lidí

Do pivovarů Plzeňského Prazdroje v loňském roce zavítal téměř milion návštěvníků, což je nejvíc v jeho historii. Zájem o prohlídkové trasy, zážitkové programy a kulturní a společenské akce vzrostl oproti předchozímu roku o 7,5 %. Plzeňský Prazdroj s exportem do více než 50 zemí celého světa je lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.

„Těší nás, že se naše pivovary staly loni cílem pro 980 000 lidí, kteří přijeli z celého světa. Více než polovinu z nich tvořili čeští turisté, druhou nepočetnější skupinou pak byli s 18 % Asiaté, zejména návštěvníci z Číny. Následovali Němci, kteří tvoří necelých 12 %,“ říká Pavla Mášková, manažerka návštěvnických služeb Plzeňského Prazdroje.

Největší zájem byl již tradičně o trasy a akce v plzeňském pivovaru, kam zamířilo dokonce o 12 % víc lidí než loni. Dlouhodobě nejvytíženější je trasa Pilsner Urquell, velký zájem byl ale i o trasu pivovaru Gambrinus, která zaznamenala nejvyšší návštěvnost od roku 2014.

Nejvíce turistů ve své historii přivítal i pivovar ve Velkých Popovicích. K tomu přispěly nejen oblíbené zážitkové akce, jako je Den Kozla nebo Klobáskofest, ale také rostoucí počet těch, kteří k návštěvě prohlídkové trasy využili speciální vlak, který jezdí každou sobotu od jara do podzimu z pražského Hlavního nádraží.

Pivovar Radegast zaznamenal meziroční pokles návštěvnosti, který byl způsoben zejména přesunutím populárního Radegast dne výjimečně z důvodu stavby nové plechovkové linky do Frýdku-Místku. V letošním roce, kdy pivovar oslaví své padesátiny, se ale akce opět do areálu v Nošovicích vrátí a návštěvníci se mohou těšit také na nový prohlídkový okruh.

„Novinek se dočkají i návštěvníci pivovaru v Plzni, kde bude již brzy prohlídka Pilsner Urquell zpestřena o promítání v novém panoramatickém kině. Chystá se i speciální výstava k 35. výročí otevření Plzeňského historického podzemí. Pro návštěvníky velkopopovického pivovaru bude i letos od dubna pravidelně jezdit oblíbený vlak Kozel expres,“ dodává Pavla Mášková.