Vychází nekompromisní román Vojtěcha Varyše

Vojtěch Varyš před svou dobrovolnou smrtí dokončil román s názvem Na vrcholu zoufalství. Jeho dílo odkazuje názvem k dílu rumunského filozofa Emila Ciorana. Podle Víta Kořínka, autora doslovu, se jedná o žánrově těžko zařaditelný text, který má možná nejblíže k utopické vizi dekadentního města a o kterém se čtenář dohaduje, zda se jedná o provokaci, návod, manifest, nebo snad dokonce generační výpověď.

„Román mě zaujal svojí nezaměnitelnou originalitou, zpečetěnou na pozadí tragickou událostí, jakou dobrovolný odchod ze života jistě je. Po jeho přečtení jsem se nemusel vůbec rozmýšlet, zda jej vydáme. V našem nakladatelství se soustředíme na zajímavé a přitažlivé texty, ale podbízení se čtenářům je nám cizí,“ vysvětlil Petr Štengl, který Varyšovu prvotinu vydává. „Nikdy není předem jisté, jaké čtenáře text osloví, avšak vzhledem k tomu, že pan Varyš byl známou a výraznou postavou, jistě čtenářsky osloví jeho známé, příznivce a sympatizanty,“ dodal Štengl.

Vojtěch Varyš (1985–2018) proslul jako enfant terrible české publicistiky, známý byl zejména jako divadelní kritik, působil jako redaktor Týdne, Mladé fronty DNES, Divadelních novin, časopisu Svět a divadlo, Respektu a mnoha dalších periodik.  Na jaře 2008 přijal v Kladsku titul „Mlékař Dan české divadelní kritiky“, na podzim 2010 získal na festivalu ...příští vlna / next wave... Poctu za publikační čin roku. Založil a vedl uměleckou skupinu Sekvestoři nového žití a se spolkem Kulturní invaze založil v roce 2015 Divadelní festival Kutná Hora, přehlídku progresivních inscenací konanou každoročně začátkem září.