Bubeník Tokhi už 12 let významně bojuje proti šikaně na základních školách.

Přední český bubeník Tokhi vytvořil projekt Bubny do škol, který se těší velké oblibě nejen díky atmosféře, která na show v základních školách panuje, ale hlavně díky poslání, které s sebou nese. Zájem o Bubny do škol je opravdu velký a svědčí o tom i fakt, že v loňském roce se s projektem spojila Policie ČR v rámci edukativní tour k pomněnkovému dni, který má veřejnosti připomenout Mezinárodní den pohřešovaných dětí.

Policie ČR si spojení s Tokhim vybrala hlavně proto, že jeho projekt apeluje na vzájemnou interakci mezi dětmi a na to, aby se děti nebály samy vyjádřit a prosadit. Program je sestaven tak, aby se děti naučily pracovat samy se sebou, vytvořily si se spolužáky vazby. Díky tomu si pak mohou uvědomit, že nikdy nejsou na řešení problémů samy.

Vzhledem k tomu, že edukativní tour byla velmi úspěšná, bude spolupráce pokračovat i v letošním roce. Nad projektem Bubny do škol převzal záštitu policejní prezident brig. gen. Mgr. Jan Švejdar. „Minulý rok jsme tento projekt spojili s Policií ČR a odjeli jsme tour, jako prevenci proti útěkům z domova a ztraceným dětem obecně. Další intenzivní spolupráce se chystá a já mám obrovskou radost, že opět máme důvěru z nejvyšších míst Policie ČR, která od roku 2020 převzala záštitu nad celým projektem a pro nás je to veliké vyznamenání,“ komentuje udělení záštity Tokhi.

S Bubny do škol vyráží Tokhi a jeho tým po celé České republice už dvanáct let a za tu dobu za sebou mají stovky vystoupení na základních školách a rukama jim prošly tisíce dětí. Projekt určitě nemá ambici suplovat hudební výchovu. Bubny a trubky jsou prostředkem k tomu, aby si děti užily kolektivní činnost a všechny pochopily, že je jsou stejně důležité. Žáci a mnohdy i jejich učitelé za podpory zkušeného lektora vytvoří během jedné hodiny funkční hudební těleso. „Bubny do škol je především interaktivní zábavná show, která vede k uvolnění napětí. Tento speciální workshop je prevencí proti šikaně, je to nová forma vzdělávání. Vyučujeme prostřednictvím rytmů a nástrojů komunikaci a jde o to, aby se děti vnímaly, poslouchaly a respektovaly navzájem. Posiluje totiž vzájemnou komunikaci mezi dětmi, která bohužel vlivem sociálních sítí a absencí a neuznáváním autorit velmi ochabuje,“ vysvětluje poslání svého projektu Tokhi

Vypadá to, že záštita Policie ČR nad projektem Bubny do škol není jediný společný počin pro letošní rok. V oblasti prevence šikany připravuje Tokhi ve spolupráci s Policií ČR ještě další zajímavé aktivity, které představí v nejbližší době, a už teď je jisté, že se máme určitě na co těšit!

Více informací o projektu www.bubnydoskol.cz