Hanuš Lamr: designér inspirovaný přírodou

Hanuš Lamr, designér a tvůrce osobitých šperků, je absolventem pražské UMPRUM, Ateliéru sochařství kovu a šperku pod vedením V. K. Nováka. Absolvoval profesní stáže v Izraeli a v Německu. Z jeho tvorby cítíme obdiv k detailům přírody, která ho inspiruje.  Jeho dílo je zastoupeno v mnoha sbírkách soukromých sběratelů i kulturních institucí, např. v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. V roce 2011 byl osloven Ministerstvem zahraničních věcí ČR a vytvořil speciální brož pro Madeleine Albright. V roce 2014 představil Lamr svou práci na prestižním veletrhu luxusních šperků a hodinářství Inhorgenta v Mnichově. U příležitosti 200. výročí založení Národního muzea a jeho znovuotevření po náročné opravě a zároveň 100. výročí založení Československé republiky vytvořil v roce 2018 pro tuto prestižní instituci diadém s názvem Sbírka.

Jeho celoživotní inspirací je příroda, pro svou práci nejčastěji volí stříbro, zlato, drahé kameny a také syntetickou pryskyřici s práškovými pigmenty. Rád s těmito materiály experimentuje a vzájemně je propojuje. To je patrné v jeho kolekcích Crassulaceae, Fructus, Pisum, Coniferum, Folklor nebo Sacré Coeur. Součástí této kolekce je i šperk Srdce republiky vytvořený speciálně
ke 100. výročí založení Československa.

Navštivte šperkařský ateliér Hanuše Lamra a prohlédněte si na vlastní oči krásné výtvory tohoto českého designéra. Ateliér se nachází na Malé Straně. Šperky z ateliéru Hanuše Lamra lze pořídit i v prodejnách FuturistaDox by QubusKubista a Galerie KusKovu i v prodejně Musea Kampa.