Herci z Divadélka Radka Brzobohatého ochutnávali jarní pomazánky z přebytků

Na osvětové akci společnosti Edenred a Potravinové banky Praha si herci z Divadélka Radka Brzobohatého mohli zkusit uhodnout ingredience zdravých svačin pomocí svých čichových a chuťových smyslů. Ochutnávku a pestré menu tvořené z několika druhů zdravých pomazánek, zeleniny a ovoce připravily maminky z azylového domu pod vedením kuchaře v komunitní kuchyni.

Společnost Edenred dlouhodobě podporuje Potravinovou banku Praha v boji proti plýtvání potravinami a společnými akcemi s potravinovou bankou a celebritami se snaží zvyšovat povědomí o tomto celosvětovém problému. Ve světě trpí hladem 1,3 mld. lidí a ročně se v Evropě vyhodí 80 kg potravin na člověka.

„Vyhazuje se nesmyslně velké množství jídla, zatímco existují místa, kde lidí trpí hladem. Proto pravidelně organizujeme akce, které na tuto skutečnost upozorňují, a s podporou známých osobností ukazujeme, co všechno se dá z věcí určených k likvidaci vytvořit. Na této akci jsme využili sezónní zeleniny a ovoce a rozhodli se ukázat jednoduché a osvěžující recepty svačin na jaro,“ říká Daniela Pedret, manažerka komunikace společnosti Edenred.

Tuto jarní akci zaměřenou proti plýtvání s potravinami přišli podpořit Hana Gregorová, Vojta Efler, Irena Máchová, Domonika Býmová, Jiří Chvalovský, Radek Bár, Martin Sochor a Marcel Holeček, z Divadélka Radka Brzobohatého, kteří se přiučili, jak dělat zdravé svačiny a zároveň zkusili se svázanýma očima uhodnout, z čeho byly vyrobené. Lahodné pomazánky a zeleninové svačinky byly vyrobené v komunitní kuchyni Potravinové banky Praha podle zajímavých receptů. Ochutnávka dobrot se konala právě v kavárně divadla, nicméně většina svačin a pomazánek putovaly do azylového domu pro ženy v Praze, které i menu tvořily.

„Jsme moc rádi, že jsme mohli tuto akci s mými kolegy a kamarády podpořit. Mám ráda, když se propojují hezké a užitečné myšlenky. Zároveň jsem zvědavá na nové recepty, protože já sama jsem známá tím, že ráda vařím, a že to nosím do divadla odjakživa, tak teď asi budu muset vždy udělat nějakou pomazánku a budeme se asi ve svačinách s kolegy střídat,“ řekla k akci herečka a režisérka Divadélka Radka Brzobohatého Hana Gregorová.

„Musím říct, že jsem nevěděla před tou dnešní akcí, co mě čeká. Jen jsem věděla, že budeme  ochutnávat dobroty. Ty pomazánky, které jsme zkusili, byly ale skvělé. Opravdu výborné a ráda si je podle receptu, který jsem dostala, budu dělat. A asi bych k tomu jako ´servírka Romana z Mostu´ řekla jediné: Dycky pomazánky z potravinových přebytků,“ dodala s humorem herečka Dominika Býmová.

„Byla to velká legrace a ty svačinky, které byly ještě ke všemu zdravé, chutnaly senzačně,“ podotkla její kolegyně Irena Máchová.

„No já se takové akce s naším Divadélkem Radka Brzobohatého účastním už podruhé a musím říct, že jednak moc rád, a jednak, že je to nejen skvěle chutnající jídlo, ale je u toho velká pohoda a dobrá nálada.

 A to je pro mě, kromě toho, že rád podpořím jakoukoli dobrou a smysluplnou věc, hodně důležité,“ prozradil herec Vojta Efler, kterého diváci znají jako policistu ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, ale také jako moderátorka z rádia.

„Potravinová banka dostává od obchodních řetězců či dodavatelů potraviny, které jsou neprodejné třeba kvůli svému křivému vzhledu. S pomocí společnosti Edenred potravinová banka pomáhá přiblížit veřejnosti problematiku neplýtvání, aby se každý z nás začal chovat odpovědněji,“ uvádí Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky Praha.

Zdravé svačiny a obecně návyky jíst i v průběhu dne jsou v krvi Čechů od nepaměti. Je proto důležité vědět, jak zpracovat potravinové přebytky v zdravé a chutné pokrmy, které potěší nejen tělo ale i duši. Nejlépe je třeba připravit svačinu z čerstvé, potraviny, které je bohatá na vitaminy, minerály a stopové prvky. Pomazánky jsou hotové během chvilky a vydrží v lednici i několik dnů.

Foto: CZP