Za šíření koronaviru budou v Česku padat přísné tresty

Koronavirus byl zařazen na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestným činem.  Za jeho úmyslné šíření hrozí v nejpřísnějším odstavci trestního zákoníku až dvanáctiletý trest vězení. Trestní zákoník dovoluje potrestat úmyslné šíření, ale i to nedbalostní. „Nejvyšší tresty jsou za smrt nejméně dvou lidí. Vyšší trestní sazba čeká i na toho, kdo šířením nemoci porušil nějakou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, postavení nebo funkce," upozorňuje právnička Petra Gříbková za analytiky práva Atlas Consulting, kteří uskutečnili bleskovou analýzu platných českých rozsudků potvrzených vyššími soudy.
O tom, že se justice umí s takovými případy vypořádat, svědčí podle analytiků dvě desítky pravomocně odsouzených případů, kdy šlo o šíření různých typů žloutenky a HIV. Koronavirus má nyní podle práva stejnou nebezpečnost. Rozhodnutím se doplňuje již stávající nařízení vlády, kterým se pro účely trestního zákoníku určuje, co úřady považují za nakažlivé nemoci. „Není vůbec podstatné, zda k nakažení dalšího člověka dojde. Trestné je už jen to, že pachatel zvýší nebezpečí rozšíření dané nemoci," vysvětluje Gříbková s tím, že zákon pamatuje i na trest za zvýšení nebezpečí v místech, kde se již nemoc vyskytuje v epidemické podobě.

Koronavir se tak přiřadil k nákazám, jako je AIDS včetně viru HIV, cholera, mor, salmonelóza, tuberkulóza a břišní či skvrnitý tyf.

Zdroj: PROTEXT/ Atlas Consulting