Co možná nevíte o vejcích

Je už sice po Velikoocích, ale téma vajec nás provází po celý rok. Věděli jste, že každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce?  Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? Víte, že tato významná potravina je tvořena ze dvou třetin vodou, zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky, tuky a trochu sacharidů.

Přestože byla vejce jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou neuvěřitelně výživná. „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ sděluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. O pozitivních účincích látek obsažených ve vejcích by se dalo napsat tisíce řádek. Pojďme se nyní zaměřit na praktické a užitečné informace o této jedinečné potravině. Pokud si nevíte rady s výběrem, značky kvality jako například Klasa nebo „Bio zebra“ vám napoví.

Kódy na obalu vajec a jejich skořápce nemůžeme ztotožňovat. Každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci. Tato informace by měla být vysvětlena i na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic.

„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D.

V posledních letech se často řeší způsob chovu nosnic, což hraje poměrně velkou roli při nákupním rozhodování. Na to ovšem reagují čeští chovatelé. „Meziročně zlepšili podmínky 8 % nosnic
z klecových na šetrnější chovy,“ doplňuje odbornice. Protože mají alternativní způsoby chovů vysoké náklady, odráží se to také na cenách kvalitních vajec.

Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. „Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal,“ radí předsedkyně svazu.

Zdroj fotografií: Akademie kvality