Políbení pod třešní je tradice, která se dodržuje po staletí

Na prvního máje musí být každá žena políbena pod rozkvetlou třešní, aby následující rok neuschla. Tento polibek jí má zachovat krásu, přitažlivost a párům zajistit  plodnost. Ještě v první polovině minulého století mohla být políbena žena pouze od svého milého.

Kde se tento pohanský zvyk zrodil jsme se s jistotou nedopátrali, ale víme, že ve starověkém Římě byl tento den oslavován jako Floralia a souvisel s bohyni jara a plodnosti Flórou, kterou za svoji patronku měly i ženy, které provozovaly nejstarší řemeslo světa.

Křesťanské pojetí polibku na prvního máje pod kvetoucí třešní patřilo především zaslíbeným párům, neboť byl branou k povzbuzení sexuální touhy. Okusit trochu toho zakázaného ovoce však chtěl každý milenecký pár. S druhou polovinou 20. století přišlo období poněkud uvolněných mravů, které trvá dodnes, a tak se ženy a dívky předhání, která se bude líbat déle nebo ji políbí více mužů.

Nezřídka se milenci líbali pod břízou nebo pod májkou. Stavění máje je živou tradicí v řadě míst Česka do dnes. Břízka ozdobená pentlemi se dříve stavěla u oken vyvolených svobodných dívek. Byl to znak jejich čistoty, tedy panenství. Ten, kdo májku postavil, ji také musel hlídat, a to především proto, aby svoji lásku uhlídal před dalšími nápadníky.

Věděli jste, že je vědecky dokázáno, že během líbání se zvyšuje hladina oxytocinu, který je také označován jako hormon lásky. Snižuje stres, navozuje příjemné pocity, posiluje imunitu, zmírňuje bolest, má blahodárný vliv na kvalitu spánku, ale také zvyšuje sexuální touhu. Testosteronu se při líbání také vyplavuje více, čímž se zvyšuje sexuální apetit a dopamin na obou stranách stojí za příjemnými pocity spojenými s tímto láskyplným aktem. Takže je tu ten správný čas najít kvetoucí třešeň…