Dakarští jezdci se sešli v Kaplici:

Příprava motoristických sportovců je v době karantény velmi složitá. U některých se zdá být prakticky nemožná. Jak se dakarští závodníci Martin Michek, Ollie Roučková a Tomáš Kubiena připravují na tuto sezonu?  
„Tato doba nás všechny posunula tam, kam, jsme nikdo nechtěl, a i já jsem si musel svou přípravu přehodnotit a vytvořit si nový plán. Musím přiznat, že ze začátku jsem trošku přešlapoval na místě, ale po několika dnech jsem si zvolil nejdříve domácí cvičení ať už na kole, veslovacím trenažéru anebo další spíše kondiční cvičení. Jelikož jsem měl více času mimo svoji práci, tak jsem se vrhl všemi silami do výroby čtyřkolky pro litevského závodníka, se kterým absolvuji nějaké závody v této sezóně, abych se mohl kvalifikovat pro Dakar 2021. Vrcholem naší spolupráce by tedy měl být Dakar 2021 ve stejném týmu, který jsem před nedávnem založil a který jsem vlastně poprvé v Kaplici představil. Tým se jmenuje STORY Racing a první střípky o něm najdete na facebookových stránkách. Kaplice byla dalším článkem mé přípravy a už nyní připravujeme další termíny kde bychom si společně mohli zatrénovat. Kaplice pro mě byla, také příležitost k otestování změn, které jsme na čtyřkolce připravili a vypadá to, že se nám podařily, protože testy dopadli na výtečnou. Jinak musím říct, že se v Kaplici sešla parta dobrých lidí, a to vedlo k tomu, že jsme všichni odjížděli s úsměvem na tváři a vidinou dalších společných akcí," přibližuje aktuální situaci čtyřnásobný účastník Tomáš Kubiena. 
Takřka celá Česká republika byla a částečně i de facto stále je v karanténě. Čeští dakaristé tak mají několik měsíců výrazně ztíženou přípravu. Ve velkém se ruší všechny plánované akce a co víc i světové a evropské závodní série. Ty pružně odsouvají své starty. A nikdo s jistotou nedokáže říct kdy odstartuje do závodní sezony. 
Martin Michek, Ollie Roučková a Tomáš Kubiena se poprvé sešli v motokrosovém areálu Blanská kotlina. Která se nachází přibližně 1 km od Kaplice. Zdejší areál dakaristům nabídl skvělé podmínky k vůbec prvnímu tréninku. 
„Výrazně jsem změnila naplánovaný průběh přípravy. Jsem letos na tréninku se 4kolkou úplně poprvé. Všechna ta opatření jsou náročná a otravná, ale pravidla jsou pravidla, a tak dělám maximum abych nikoho neohrozila. Kaplice je trať, na které první ježdění opravdu bolí. Ono to opravdu nejde vyjet do první rally z nuly. Kdy jindy se nám poštěstí si společně zatrénovat s Tomášem a Martinem? Během klasické sezony máme kalendáře napěchované tak, že se jen tak tak potkáme, a tak jsem za náš společný trénink v Kaplici ráda," dodává Ollie Roučková, dvojnásobná účastnice Rally Dakar a to rovnou ve dvou kategoriích - 4kolky a SidexSide. 
Osmnácti násobný mezinárodní mistr České republiky, dvojnásobný mistr Světa a čtyř násobný mistr Evropy Martin Michek o kaplickém tréninku: „Tato situace, která teď Českem hýbe mi zmrazila, a to nejen mě, všechny plány na rok 2020. Po Dakaru, který jsem stihl ještě odjet jsem měl rovnou skočit do příprav na motokrosovou sezonu s novým teamem HT Group Racing, ale všechna opatření, která nařídila vláda, každý z nás musel přijmout a jít příkladem, nezbývalo nic jiného než cvičit v domácích podmínkach. Bohužel doma je hrozně těžké, až nemožné nasimulovat trénink pro sport, který dělám, tudíž když se uvolnila venkovní sportoviště, hned jsme toho využili a dohodli se s Ollí a Tomášem na společném tréninku v Kaplici. Musím říci, že za celou mojí, kariéru jsem nezažil tak jiný trénink, už proto, že jsme společně našli díky pandemii volný den na trénink, tak i to, že všichni dodržovali přísná pravidla a chodili v rouškách!"

Foto: Jiří Vávra, Marek Vincik