Studie potvrzují, že pro správné fungování imunitního systému je nutné mít silnou střevní mikroflóru

I při dodržování všech zdravotních opatření, pravidelném mytí rukou a zakrývání úst při kýchání kapesníkem bohužel nejsme zcela imunní vůči virům z okolí. V současné situaci je proto zásadní posilovat imunitní systém správnou stravou a dostatkem potřebných vitamínů. Naši imunitu pomáhají držet v chodu přátelské bakterie sídlící ve střevech. Při narušení rovnováhy tohoto prostředí imunitní systém oslabuje a naše tělo je vystaveno většímu riziku nákazy[1]. Podpořit přirozené prostředí v našich střevech dokáží velmi účinně probiotika.

Chřipka i jiná respirační onemocnění, jako je například Covid-19, se přenáší kapénkově, nejčastěji při kýchání, kašlání nebo i pouhém dýchání. Virus se navíc může dostat do těla například přes neumyté ruce, pokud se jimi dotýkáme obličeje. Proto jsou nemoci šířené kapénkami velmi snadno přenosné z člověka na člověka[2].

Nejlepším způsobem, jak se nákaze vyhnout, je posílit imunitní systém, který naše tělo brání před infekcí. Základem je pestrá strava, minimální stres, pravidelná fyzická aktivita a dostatek kvalitního spánku. Kromě důležitých vitamínů C, B nebo D, dostatku železa a zinku, se k posílení imunity doporučují probiotika[3].

V lidském těle, zejména ve střevech, žijí miliardy prospěšných bakterií, které nám pomáhají s trávením, eliminací toxinů, produkují biologicky aktivní látky a učí náš imunitní systém chránit nás před škodlivými mikroorganismy[4]. Souhrnně bývají označovány jako střevní mikrobiota. Je bez pochyb, že její nerovnováha se negativně projevuje na našem zdraví. I proto jsou probiotika často doporučována po léčbě antibiotiky, která právě střevní mikrobiotu narušují. Probiotika mají schopnost podpořit mikroorganizmy ve střevech, a tím ve výsledku posílit imunitní systém našeho těla.[5]

Užití probiotických přípravků však nemusí být nutně spojené pouze s antibiotickou léčbou. V posledních desetiletích bylo prokázáno, že některá probiotika pomáhají zabránit vzniku bakteriální či virové infekce[6]. Studie též ukazují, že pravidelné užívání probiotik redukuje četnost užívání antibiotik u kojenců a dětí, protože přispívají ke snížení rizika běžných akutních respiračních infekcí.[7] Prospěšná jsou probiotika i pro těhotné ženy, protože mohou pomoc nejen udržet bakteriální rovnováhu u maminek, ale i pozitivně ovlivnit imunitní reakce ještě nenarozených dětí.

„Je důležité udržovat rovnováhu střevní mikrobioty, a to zejména u dětí a seniorů. Kombinací zdravé a vyvážené stravy společně s užíváním probiotik, prebiotik a vitamínů lze přispět k posílení imunitního systému, a to nejen během pandemie COVID-19,“ říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Vitamín D jako aktivátor imunity

Dalším důležitým prvkem pro posílení imunity je vitamín D[8]. Naše tělo ho přijímá ze slunečních paprsků, kterých je ale ve střední Evropě nedostatek i za normálních okolností, situace je navíc momentálně znesnadněna částečně omezeným vycházením. Další možností, jak tělu tento vitamín dodat, je strava, například kvasnice[9], ryby a mořské plody, vejce nebo houby[10]. Ze studií nicméně vyplývá, že dostatek vitamínu D má ze stravy jen jedno procento populace[11].

Vitamín D hraje zásadní roli v tom, jak silný je náš imunitní systém, který brání tělo před nákazou. Funguje jako jakýsi aktivátor. Výzkumy provedené na univerzitě v Kodani popsaly způsob, jak pomáhá: vitamín D aktivuje imunitní systém tím, že „vyzbrojí“ T buňky k boji proti infekci. Výzkum zjistil, že bez vitamínu D je imunitní systém T buněk neaktivní a poskytuje nedostatečnou nebo žádnou ochranu proti napadení mikroorganismy a viry. S vitamínem D v krvi se tyto buňky „ozbrojí“ a začnou vyhledávat vetřelce, které zničí a vyloučí z těla[12].

Za vhodnou strategii pro všeobecnou podporu imunitního systému lze tedy považovat také kombinaci probiotik a vitamínů. S ohledem na skutečnost, že existuje více probiotických kmenů, je třeba při výběru vhodných probiotik dávat pozor na informace na obalu, případně se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem.

Podpořte stav střevní mikrobioty a imunitního systému vhodnými probiotiky:

Probiotické přípravky BioGaia® obsahují unikátní patentovaný kmen bakterií Lactobacillus reuteri Protectis®, který podporuje rovnováhu střevní mikrobioty. Žvýkací tablety BioGaia® s oblíbenou jahodovou příchutí jsou vhodné pro dospělé a děti od 3 let.

Probiotické kapky BioGaia® s vitamínem D obsahují 10 µg vitamínu D v denní dávce a jsou vhodné pro děti již od 2 týdnů věku.

Distributor v ČR: Ewopharma, spol. s r.o.


[1]
https://www.prolekare.cz/novinky/strevni-mikrobiota-jeji-vyznam-a-moznosti-ovlivneni-7904

[2] https://www.ockovacicentrum.cz/cz/chripka#zdroj-nakazy

[3] https://www.nutraingredients-usa.com/News/Promotional-Features/Benefits-of-taking-probiotics-to-boost-immunity-and-improve-immunity

[4] Qin J, et al. A human gut microbial gene catalogue established by metagenomic sequencing. Nature. Mar 4;464(7285):59-65 (2010).

[5] https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics#section1

[6] Gabryszewski SJ, Bachar O, Dyer KD, et al. Lactobacillus-mediated priming of the respiratory mucosa protects against lethal pneumovirus infection. J Im- munol 2011; 186:1151 – 1161.

[7] King S, Tancredi D, Lenoir-Wijnkoop I, Gould K, Vann H, Connors G, Sanders ME, Linder JA, Shane AL, Merenstein D. Does probiotic consumption reduce antibiotic utilization for common acute infections? A systematic review and meta-analysis. Eur J Public Health. 2019 Jun 1;29(3):494-499. doi: 10.1093/eurpub/cky185.

[8] http://litomysl.nempk.cz/na-vitaminu-d-stoji-cely-nas-imunitni-system-meli-bychom-kontrolovat-jeho-hladinu

[9] http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/prednasky/milovy/2013/18_kavrik_vitaminD.pdf

[10] https://cs.medlicker.com/1394-potraviny-s-vitaminem-d

[11] https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/vitamin-d-jak-poznat-ze-ho-mate-dost-ze-slunce-4638.html

[12] https://www.celostnimedicina.cz/svet-zachvatila-epidemie-nedostatku-vitaminu-d.htm