Návrhář Jevula recykloval, a tak vznikla skvělá kolekce ze zbytků

Šaty s cibulákovým motivem, župany i kalhoty na jógu. Tak přesně takovou kolekci představil na Fashion2days vyhledávaný brněnský oděvní designér Pavel Jevula. Inspiroval se v čase nouzového stavu, kdy musel zůstat doma a mohl se i více věnovat sám sobě.

Jak jste na STYL a KABO začínal?

To už je hodně dávno. Začínal jsem na soutěži TOP STYL DESIGNER, která byla ještě v pavilonu H. Zúčastnil jsem se jí několikrát a vyvrcholením pro mě bylo, když jsem v roce 2005 vyhrál. O rok později jsem na výstavišti prezentoval obhajovací kolekci o třiceti modelech. I díky tomu jsem získal dobrou publicitu.

Na Fashion2days jste představil kolekci, která reflektuje koronavirové období. Jak vás zasáhlo profesně i v osobním životě?

Dotklo se mě to asi jako všech. Zcela se mi změnil život. Kvůli pandemii nemohli zákazníci chodit ke mně do salonu, takže jsem se mohl věnovat volné tvorbě a přípravám na přehlídku. Bylo to sice příjemné, ale po ekonomické stránce to bylo horší, protože mi ubyly zakázky.

Jak se to promítlo do kolekce?

Měl jsem více času věnovat se třeba sportu, on-line cvičení jógy nebo válení na gauči. A právě k tomu slouží modely z prezentované kolekce. Vznikala totiž v době, kdy se nikam nemohlo.

Takže taková domácí kolekce.

Ano, dalo by se to tak nazvat.

Modely jste šil z látek, které jste používal na roušky. Jak vás to napadlo?

Na začátku pandemie jsem oslovil kamaráda z Fakultní nemocnice u sv. Anny, zda nepotřebují roušky. Přivítal to, takže jsem šil roušky ze starých lněných ubrusů, které jsou velmi příjemné, neškrábou a dají se vyvařovat. Poté, co jsem zásobil sestřičky, mi ještě zbyl materiál. Proto jsem se rozhodl k rouškám vytvořit doplňky. A tak vznikla tato kolekce. Je to vlastně dvojitá recyklace. Ubrusy se využily na roušky a z nevyužitých látek jsem udělal oděvy.

Máte na kolekci nějaké ohlasy od vašich klientů?

Velkým hitem byly třeba modely, které jsem vytvořil z ubrusů s cibulákovým vzorem. Dodnes na to hodně lidí reaguje na sociálních sítích. Je to něco, co lidé znají, protože měli doma třeba talíře se stejným vzorem.

Je to vaše první kolekce, ve které jste dal starým materiálům druhý život?

Dříve jsem ze starších látek nešil. Ale vždy se snažím zužitkovat materiál, který mám na skladě, abych nemusel kupovat nové věci. Nevidím totiž důvod vytvářet velká kvanta modelů. I proto je moje kolekce menší, ale moje modely se dají vzájemně kombinovat. Kromě bavlněných a lněných materiálů jsem v aktuální kolekci využil plavkovinu, která zbyla italským módním domům, kde nakupuji. Použil jsem i české materiály, třeba tyly z Letovic.

Zaujalo vás recyklování materiálů nakolik, že byste se k tomu vrátil i v budoucnu?

To je složitá otázka. Recyklace je velkým trendem, který všichni řeší. A myslím si, že je to dobře. Ale na druhou stranu mi není blízké přešívání starých oděvů. Spíše budu nadále využívat materiály, které mi déle leží v ateliéru.

Jako jeden z mála návrhářů zde představujete dámské i pánské modely. Které se vám navrhují lépe?

Tato kolekce není moc dámská, šil jsem ji víceméně na sebe. Většinu modelů nesou modelky, ale původně jsem je dělal jako pánské. Zde jsem je použil jako oversized pro ženy. Co se týče navrhování, mám rád změnu. Jsem rád, když jsou v kolekci zastoupené modely pro obě pohlaví. Když dělám jen dámskou kolekci, může to být nuda. Pánský prvek to vždy oživí.

Jak byste zhodnotil letošní projekt Fashion2days?

Je to zajímavý koncept. Řekl bych, že je to nultý ročník, na kterém se vychytávají různé mouchy a problémy. Nemůžu říct, že by to bylo stoprocentně super, ale jsem rád, že se veletrhy rozhodly něco takového uspořádat.