Tomáš Kratochvíl: Brno je pro mě krásné město

JUDr. Tomáš Kratochvíl už druhé volební období stojí v čele městské části Brno Bystrc. Za šest let se mu a jeho týmu podařilo prosadit revitalizaci významného počtu obecních bytů, podpořit aktivitu bystrckých sportovišť, zlepšit prostředí ve školách a školkách a samozřejmě zvýšit i jejich kapacitu a spustit projekt budování domu s pečovatelskou službou. Kdo ho zná, může jen potvrdit, že se práce rozhodně nebojí. Má zkušenosti nejen jako právník, ale i jako vysoký manažer ve firmě zaměřené na hardware a software. Za zmínku určitě stojí také to, že se v mládí živil jako řidič „Liazky“.  Rád se také věnuje rodině a pokud je to jen trochu možné, tak cestuje. Vydává se i do míst netradičních nejen na motorce, ale třeba i v koňském sedle v panenské přírodě.

Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch na postu starosty?
Realizaci nových míst ve školkách a školách, 360 již je hotovo, na dalších osmdesáti pracujeme. To co 20 let nešlo, se povedlo během 4 let. A nedostatek míst ve školách byl vlastně důvod mého vstupu do komunální politiky. Když jako otec jsem měl vždy problém s umístěním všech 3 dětí v průběhu dvanácti let pro nedostatek míst do školky, řekl jsem si, že to přece není možné, co tam ti chlapi a ženské na radnici vlastně dělají, co je na tom tak nemožného.

A jaké další máte plány jako v čele Bystrce?
V roli starosty bych rád, aby Bystrc byla příjemná, čistá, klidná, bezpečná čtvrť, se stále lepšící se občanskou vybaveností a službami ve všech směrech, aby radnice slyšela na požadavky občanů a občané se mohli na radnici obracet s důvěrou.

Co se Vám na Brně líbí a v čem Brno zaostává za ostatními většími městy?
Brno je pro mě krásné město. Příroda, zeleň, lesy, vody, krásné památky, bezpečnost, kulturní život, gastroživot, pracovní příležitosti všech směrů. Brno ne svoji vinou zaostává v dopravním připojení, rychlost rychlíků i kapacita dálnic je nízká. A ve sportu, tam si můžeme přát, aby například fotbalisté hráli lépe a úspěšněji. Hodně cestuji, v rozvinutých i rozvojových zemích, myslím že mohu srovnávat. Nemáme se v rámci možností za co stydět, Brno sice není a patrně nebude metropole v pravém slova smyslu, ale pro mě je město číslo 1.

Co byste tedy rád udělal pro Brno? Co si myslíte, že Brnu prostě chybí?
Myslím si, že v Brně je stále co zlepšovat v oblasti individuální i automobilové dopravy. V hromadné dopravě jsme ale na světové špičce. Také přemýšlím, zda by z úrovně města šla lépe a systémově řešit sociální politika. Musíme umožnit získávat lidem další kvalifikace, znalosti, umožnit jim a pomoci jim zařadit se do pracovního procesu, a zároveň podmínit sociální pomoc plněním povinností. Kdo chce právo na pomoc, měl by mít i povinnost zabrat, po staru – bez práce nejsou koláče. Obecně se domnívám, že by do vyšších pater politiky, tedy i do vedení města Brna, měli jít lidé se zkušenostmi a dobrými výsledky z komunální úrovně, tedy vyzkoušení a dobří starostové, obzvláště pokud opakovaně vyhrávají, a to bez ohledu na politické strany. Mají zkušenosti, komunikují s lidmi a mají jejich důvěru, mají za sebou kus práce pro občany, a nejen předvolební řeči.

Také víme, že boxujete? Je politika pro boxery, boxuje se i v politice?
Politika je pro každého, tedy i pro boxery. Já v rámci kondice a rehabilitace dělám spíše takový dívčí box, ale i taková průprava se hodí. Na rozdíl od většiny sportů, boxer je naučen jít do zápasu vyhrát, ne si zahrát na remízu nebo prohrát. Když prohraje, je bitej a bolí to.

Jste vystudovaný právník, myslíte si, že kdyby Vás nezlákala politika, že byste se tomuto oboru věnoval?
Patrně bych se věnoval rodině, obchodní právničině, investování a sebevzdělávání.

Jaké jsou vaše koníčky a oblíbené aktivity, když zrovna nepracujete?

Miluji cestování a snažím se ho spojit i s aktivním pohybem a vždy s někým blízkým. Úžasná je Šumava, Tatry. Umím spát pod širákem, užiji si i střechy nad hlavou. A jinak cestuji rád bez cestovních kanceláří a poznávám země. Nezapomenu na dva týdny s nejmladší dcerou v koňském sedle, kdy jsme v Gruzii projížděli pohoří a památky Kavkazu. A tam bych se rád vrátil i na motorce, což je můj další koníček.

Prozraďte nám, jakou motorku momentálně osedláváte a po jaké třeba Vaše chlapská duše touží?
Já jsem spokojený, mám k dispozici britský motocykl Triumph Tiger - cestovní enduro a měnit nechci. Jsem asi trochu konzervativní, oceňuji tradici, kvalitu i výborné vlastnosti této motorky.

JUDr. Tomáš Kratochvíl v květnu 2020 usedl do čela představenstva akciové společnosti Brněnské veletrhy a výstavy (BVV). Společnost vnímá jako tradiční značku, která má bohatou historii a celorepublikový přesah.