Konec srpna, konec natáčení české komedie Matky

S koncem srpna přišel i konec natáčení nové české komedie Matky, která vyniká nejen skvělým obsazením, ale i tématem mateřství nahlíženým z několika úhlů. „Ve filmu se myslím najdou všichni – ženy těhotné, po porodu, s většími dětmi, ale samozřejmě i chlapi. Zkušenost s dětmi je prostě trvalá a my jsme se ji pokusili zprostředkovat s humorem,“ popsal snímek jeho režisér Vojtěch Moravec.

V hlavních rolích čtyř kamarádek, které řeší zejména své i cizí potomky, ale samozřejmě taky muže, vztahy, sex nebo rodinu, se představí Hana Vagnerová, Petra Hřebíčková, Gabriela Marcinková a Sandra Nováková. Ta spolu se scenáristkou Vandou Zaplatílkovou Hutařovou stojí i za scénářem snímku ze života a o životě. Partnery hlavních postav ztvárnili Jakub Prachař, Jiří Langmajer, Vladimír Polívka, Štěpán Benoni a Václav Neužil.

„Myslím, že se tady povedlo dát dohromady fantastické obsazení. Mám strašnou radost, že jsem měla možnost se na place potkat se všema holkama. Moc si jich totiž vážím jako hereček a mám je ráda i lidsky,“ svěřila se Hana Vagnerová, která hraje roli Sáry, maminky, která si porod a mateřství maluje v růžových instagramových barvách.

„Všichni herci jsou výborní, jejich reálné životy se dokonce trochu prolínají s těmi filmovými, a tak to všechno zapadlo,“ pochválil herce režisér Moravec, který i v menších rolích režíroval velmi zajímavé herecké osobnosti. Rodiči filmových rodičů se totiž stali například Viktor Preiss, Zuzana Mauréry, Ondřej Pavelka nebo Alena Mihulová. 

I když téměř všichni herci a členové štábu mají děti vlastní, podařilo se v prázdninovém čase natočit všechno tak, jak si producenti představovali. Na place totiž vznikla skvělá parta. „S touhle partou se točilo opravdu skvěle. Bylo vidět, že všem na tomhle filmu strašně záleží a natáčení tak bylo moc příjemné. Vždycky jsem se na plac hrozně těšila,“ popsala svoje léto Petra Hřebíčková, představitelka Hedviky, maminky malého syna, která žije ve “zlaté kleci“.

A její slova potvrdila i slovenská herečka Gabriela Marcinková. „Už na první čtené zkoušce, kdy jsem se seznámila se všemi kolegy, jsem měla pocit, že to bude fajn. A byla to velká radost. Bavilo nás to spolu, smáli jsme se vždycky celý den, i když jsme zrovna netočili. Zároveň si ale myslím, že to bude dobrý film,“ dodala filmová těhulka, která od prvního do posledního natáčecího dne nosila umělé bříško.

Film Matky je momentálně ve střižně a do kin by měl přijít už 26. listopadu tohoto roku. Produkuje jej společnost Up&Up production Moniky a Jana Schwarczových, distributorem je společnost Bontonfilm.

 

Synopse:

Čtyři nejlepší kamarádky jsou elegantní, sebevědomé, chytré, užívají si, a probírají spolu chlapy, vztahy a sex. K tomu se ale taky starají o děti, nebo je právě porodily, případně jsou těhotné. Sára (Hana Vagnerová) má hezký zadek, a tak ho začala fotit a žít ve světě sociálních sítí. Jako úplně čerstvá matka se chystá napsat knihu, ale představovala si to celé nějak jednodušší. Hedvika (Petra Hřebíčková) žije tak trochu ve zlaté kleci, její manžel workoholik (Jiří Langmajer) moc doma není, a tak není divu, že ji okouzlí mladý zpěvák David (Vladimír Polívka). Zuzana (Sandra Nováková) je po rozchodu s Kamilem (Václav Neužil), bez peněz, prostě upracovaná a uhoněná matka dvou sígrů. Zato Eliška (Gabriela Marcinková) má skvělého kluka (Štěpán Benoni), nesnesitelné rodiče, je těhotná a je jí špatně úplně ze všeho. Ale hlavně mají jedna druhou…

Obsazení:

Sára: Hana Vagnerová

Hedvika: Petra Hřebíčková 

Zuzana: Sandra Nováková

Eliška: Gabriela Marcinková

Jirka: Jakub Prachař

Milan: Jiří Langmajer

Zdeněk: Štěpán Benoni

David: Vladimír Polívka

Kamil: Václav Neužil

Máma Elišky: Zuzana Mauréry

Táta Elišky: Viktor Preiss

Máma Zuzany: Alena Mihulová

Táta Zuzany: Ondřej Pavelka

Štáb:

Režie: Vojtěch Moravec

Scénář: Vanda Zaplatílková Hutařová, Sandra Nováková

Kamera: Jan Drnek

Architekt: Lucie Fejková

Kostýmy: Peter Tistan

Masky: Marta Janotová

Střih: František Svěrák

Hudba: Ondřej Brzobohatý

Zvuk: Lukáš Martina

Producenti: Up&Up production – Monika a Jan Schwarczovi

Žánr: Romantická komedie

Délka filmu: 95 min

Distributor: Bontonfilm
Premiéra: 26. 11. 2020

Foto: Up&Up production