Anife Vyskočilová vydražila své zlato pro děti z dětských domovů

Zahradní restaurace Žofín hostila tradiční dražbu obrazů českých umělců ve prospěch dětí z dětských domovů. Již 13. ročník charitativní aukce předních českých umělců uspořádal spolek Klub přátel dětí DD se sídlem v Novém Strašecí. Slavnostní večer se konal pod záštitou místostarosty MČ Praha 1 Ing. Petra Hejmy. Moderování akce se již poněkolikáté ujal Alexander Hemala. Večer zahájila svým stříbřitým sopránem sólistka ND Jana Šrejma Kačírková. Do osazenstva dražitelů se usadili mimo jiných i houslista Pavel Šporcl se svou chotí, herečkou Barborou Kodetovou. Své nové dílo s názvem Hlava Vůl věnovala charitativní aukci i herečka, moderátorka a tanečnice Anife Vyskočilová.

Peníze budou použity na podporu dětí a dospívajících z dětských domovů ve všech oblastech osobnostního rozvoje, na výchovné a vzdělávací programy, na sportovní a umělecké aktivity. Část výtěžku připadne organizacím starajícím se o matky s handicapovanými dětmi, ale i dětem ze sociálně slabých rodin. Dále také peníze pomohou zafinancovat projekty Dům na půli cesty a Domov, oba fungující jako mezikrok mezi dětským domovem a běžným občanským životem. „Děti jsou v období, kdy musejí opustit dětský domov, velice zranitelné. Zajištěním bydlení v běžném bytě se dospívajícím z dětských domovů snažíme usnadnit integraci do společnosti. Mnozí naši svěřenci nemají rodiny, do kterých by se mohli vrátit, proto je důležité, aby se o sebe zvládli postarat sami. Ze zkušenosti víme, že tahle možnost částečně osamostatněného bydlení dětem velmi svědčí. Během předchozích dvanácti ročníků se nám již podařilo vybrat 8 milionů,“ představila projekt Klubu přátel dětí DD jedna z jeho zakladatelek a nynější předsedkyně spolku Milada Karasová.

Jedním z dražených umělců se letos stala i Anife Vyskočilová. O jejích malířských sklonech se příliš nemluví, Anife sama je veřejně neprezentuje. „Maluji odmalička a malovala jsem i když jsem se přistehovala do Čech. Používám kombinovanou techniku tuše, tužky a plátů 24k zlata. Můj bývalý manžel Ivan Vyskočil mi vždy říkal, že bych své obrazy měla někde vystavovat. To ale není můj styl, kvůli tomu nemaluji, své umění nepotřebuji nikomu vnucovat. Na tuhle charitativní akci jsem ale obraz věnovala s radostí. Je pro mě důležité, že skrze své umění můžu dělat něco pro dobrou věc a zároveň jsem si na téhle aukci jistá, že obraz si koupí někdo, kdo umění skutečně rozumí,“ prozradila o svém tajném hobby Anife Vyskočilová. Obrazem vydraženým za 13.000 Kč tak přispěla do celkově vybrané částky 882.000 Kč.

Aukce se zúčastnili i nejznámější současný český houslista Pavel Šporcl a jeho manželka, herečka Barbora Kodetová. Ze známé umělecké rodiny Kodetů na aukci nebyla sama. Její strýc, akademický malíř Kristian Kodet na slavnostním večeru věnoval do dražby jeden ze svých obrazů. Pavel Šporcl nejen usedl do publika jako dražitel a statečně bojoval až do honě vysokých částek, jedna ze svěřenkyň jeho agentury Šporcl Arts agency s.r.o. sopranistka Jana Šrejma Kačírková zahájila večer svým obdivuhodným pěveckým vystoupením. „Na aukci Klubu přátel dětí DD nejsem poprvé. Dvakrát jsem měl tu čest zde hrát a potřetí se sem rád vracím jako dražitel. S manželkou Barborou jsme oba velcí milovníci umění. Kdykoliv vyrazíme někam do zahraničí, galerie a výstavy jsou nedílnou součástí našeho programu. Tato konkrétní aukce je pro mě obzvlášť důležitá, protože výdělek jde na dobročinné úděly. Dětem, které měly tu smůlu, že skončily v dětském domově, je třeba pomáhat, jak to jen jde,“ okomentoval svou opětovnou účast známý houslista.  

Dražena byla díla od Jiřího Anderleho, Ivany Barazi, Jiřího a Martina Boudy, Jana Brabence, Tomáše Bíma, Vladimíra Hally, Evy Jandejskové, Vratislava Nohy, Martiny Krupičkové, Borise Jirků, Kristiana Kodeta, Zuzany Kořistkové, Josefa Jíchy, Eleny Muškiny, Alexandra Onishenka, Tomáše Rohana, Vojtěcha Sedláka, Jiřího Slívy, Emmy Srncové, Vladimíra Suchánka, Pavla Sukdoláka, Dominika Mareše, Josefa Velčovského, Jaroslavy Šetelíkové, Anife Vyskočilové, Bohunky Waage a Světlany Žalmánkové.

Činnost spolku Klub přátel dětí DD můžete sledovat a přispět na jejich transparentní účet na http://klubprateldetidd.cz/

 

Foto: Klub přátel dětí DD