O chytrá řešení i přes koronavirovou krizi byl v Brně zájem

Třetí ročník konference URBIS SMART CITY FAIR se zaměřil na praktická řešení pro města. Poradil i s tím, jak se dají inovace využít v době pokoronavirové. Zaměření zejména na odbornou část se osvědčilo, protože 2. a 3. září prošlo pavilonem E 600 návštěvníků. Dalších 300 se připojilo on-line.

Konference se zabývala šesti hlavními tématy – životním prostředím, digitalizací, službami, řízením, budoucností a přínosy. O nich hovořilo na EXPO STAGI více než padesát českých i zahraničních odborníků. Mezi nimi byli například zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová, Roman Nekula z Brněnských komunikací, Michal Lakomski z Poznaně či David Koppitz z Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Ti, kteří nemohli přijet, se připojili alespoň virtuálně.

Zpestřením konference byl také program na MAIN STAGE, kde se konalo zasedání evropské platformy pro chytrá města a komunity EIP-SCC. To virtuálně zahájila zdravice eurokomisařky pro energetiku Kadri Simson. „Definující výzvou naší generace je klimatická změna. A tu nelze řešit bez měst, kde žije většina lidstva. Záměry Evropské komise proto mají velký městský rozměr,“ zdůraznila.

Mezinárodní projekty i užitečné workshopy

Mezi další důležité body patřila také prezentace výstupů a zkušeností z Lighthousových projektů v rámci podpory Horizon 2020. Na výstavišti se uskutečnilo zasedání projektu C-Roads, které vedl Martin Böhm. Tento projekt bude v budoucích letech hýbat inteligentní dopravou.

Návštěvníci si užili také praktické workshopy, které se věnovaly budoucnosti autonomních vozů ve městech i příběhům úspěšných měst zapojených do programu URBACT. Experti představili i koncept udržitelné čtvrti Chytré Líchy, která se buduje v Židlochovicích, i plánování a rozvoj chytré čtvrti Špitálka, která spadá pod projekt RUGGIDISED.

V pavilonu E se kromě řečníků představilo na ploše 409 metrů čtverečních také 31 vystavovatelů. Ti prezentovali softwarová řešení, ale i chytrý městský mobiliář. Simulace smart city byla k vidění také na volné ploše před pavilonem.

Exkurze nabídly praktická řešení

Novinkou letošní konference byl třetí den exkurzí, který se uskutečnil mimo areál výstaviště. Své brány otevřely společnosti SAKO Brno, Technické sítě Brno, Teplárny Brno, Dopravní podnik města Brna, Brněnské komunikace, FEKT VUT a CEITEC VUT. Chytrá řešení v praxi si přišlo prohlédnout více než sto zájemců.

Ceny získali řečníci i exponáty

Osm exponátů se letos utkalo v soutěži ZLATÁ MEDAILE URBIS 2020. Odborníci za nejlepší zvolili Elektronické odbavování cestujících prostřednictvím bezkontaktních platebních karet ve vozidlech DPMB od společnosti Mikroelektronika, které na výstaviště přivezl Dopravní podnik města Brna. Druhé místo získalo řešení pro monitoring přenosných dopravních značek LocSense od firmy Sensority. Bronz si odneslo zařízení pro samoobslužný prodej a výdej RFID náramků Wristband Dispenser WBD od výrobce Surf Point. Toto řešení v Brně představila společnost e-Point communications.

Poprvé se udělila také cena URBIS SPEAKERS AWARD pro inspirativní řečníky. Vítěze volili přímo návštěvníci pomocí hlasování v mobilní aplikaci BVV Trade Fairs. Nejvíce se účastníkům konference líbil příspěvek od Petra Selníka, druhé místo obsadila Radka Vladyková a třetí místo získala Soňa Jonášová.

Konference za mimořádných opatření

Letošní ročník konference URBIS SMART CITY FAIR se konal za zvýšených hygienických opatření. Zájem o akci ale dokázal, že se v hale cítí bezpečně a mají o odborné konference zájem. Pracovníci výstaviště pravidelně dezinfikovali celé prostory, lidé měli k dispozici antibakteriální gely a vyžadovalo se po nich nošení roušek.

Další ročník URBIS SMART CITY FAIR se uskuteční 2.–3. 6. 2021.