Ekologický skvost GEM Tower na Praha Září napájí energií festival Kefírek a dobíjí telefony

Unikátní GEM Tower (Green Energy Mill) je varianta udržitelné energie pro festivaly, kterou vytvořili vědci z Eindhoven University of Technology. Nepřehlédnutelnou designovou věž si můžete zblízka prohlédnout od 11. do 20. září na Výstavišti v Praze – Holešovicích, kde napájí  energií festival Kefírek, který je součástí multikulturního projektu Praha Září. V rámci GEM Tower je také nabíjecí stanice pro mobily návštěvníků.

„Když jsme poprvé viděli GEM na hudební přehlídce Eurosonic Noorderslag v Holandsku, věděli jsme, že chceme tuto ekologickou novinku představit v České republice. Líbí se nám hravá forma přiblížení problematiky udržitelné energetiky. Domnívám se, že zaujme nejen rodiče, ale především nejmenší účastníky Kefírku, jejichž výchova k ekologickému přemýšlení je jedinou záchranou budoucnosti planety. GEM je nejen designově krásný, ale nahrazuje fosilní paliva. Navíc se stává přirozenou dominantou festivalů a místem setkávání,“ říká ředitel Rock for People a pořadatel letošního festivalu Kefírek Michal Thomes. Ostatně právě na Rock for People si měl GEM odbýt svou tuzemskou premiéru, Covid ale plány překazil, stejně jako turné GEM po evropských festivalech.

Udržitelnost je klíčovým tématem také pro energetického rebela s názvem bezDodavatele, který je partnerem systému GEM a festivalu Kefírek. „GEM, tedy v překladu mlýn na zelenou energii, vytváří energii prostřednictvím solárních panelů a větrné turbíny, tedy obnovitelných zdrojů jejichž růst chceme v Česku podpořit,“ říká Robert Chmelař, zakladatel bezDodavatele.

Energii dokáže GEM vytvářet v jakémkoliv počasí. Nezapomíná se ani na designovou stránku věci, GEM je opravdovým skvostem, který nelze přehlédnout. „Naším cílem je podpořit přechod českých domácností na českou zelenou energii, a proto je nám blízká nejenom myšlenka GEM, ale i partnerství s rodinným festivalem Kefírek,“ dodává Robert Chmelař.

Více na www.gem-tower.com/