Tisíc a devadesát devět minut o naší „volbě peněženkou“

V boji o nejlepší film 46. ročníku MFF EKOFILM mají po sedmi želízcích v ohni Česká republika a Německo, se třemi kandidáty následují Spojené státy americké. Po jednom zástupci do finálové pětadvacítky postoupily Finsko, Indie, Itálie, Keňa, Moldavsko, Rusko, Španělsko a Švédsko [1, 2]. Téměř všechny spojuje téma naší spotřeby a mapuje její dopady na životní prostředí, řada z nich ale nabízí i inspiraci, co můžeme dělat jinak a udržitelně. Kinosály 46. ročníku mezinárodního filmového festivalu EKOFILM se otevřou ve dnech 15. – 17. října 2020 v Brně. Nedílnou součástí festivalu je také nefilmový doprovodný program a organizátoři jsou připraveni i na nová protiepidemická opatření.

Diváci si již mohou rezervovat svá místa v sálech na www.ekofilm.cz.

„Vybrat finálovou pětadvacítku filmů, které reflektují naše spotřební chování, byl pro celý náš tým dost náročný úkol. Každý z filmů se nějak dotýká naší každodennosti, dopadů našich činů, které se projeví na druhé polokouli. Na první pohled následky svého chování vůbec nemusíme reflektovat, ale ovlivňují pracovní či životní podmínky lidí žijících například v Jižní Americe. Filmaři se zajímají o aktuální politicko-sociologické problémy, se kterými se planeta a my všichni potýkáme, ať už jde o produkci a spotřebu potravin, farmaření, provázanost výrobních a spotřebních modelů, globalizaci či vliv klimatických změn. Každý z nás totiž potřebuje uspokojit své životní potřeby a spotřebovává zdroje, proto jsme chtěli uvést takové snímky, které nebudou jen konfrontovat spotřebitele, naopak jim pomohou najít vodítko, kudy vede lepší, udržitelná cesta,“ popisuje přístup dramaturgického týmu jeho vedoucí Jitka Kotrlová.

Filmy soutěží dohromady o pět ocenění. Cenu ministra životního prostředí získá nejlepší film z celé pětadvacítky. Dále si autoři filmů rozdělí Cenu prezidenta festivalu a cenu za nejlepší filmy v kategoriích Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy.

Diváci navíc letos oproti minulým ročníkům získají výhodu. Díky epidemiologické situaci bude Slavnostní vyhlášení v pátek 16. října otevřeno všem zájemcům, navíc z pohodlí domova. Vyhlášení bude totiž on-line na webu a facebookových stránkách EKOFILMu i Ministerstva životního prostředí.

S udílenými cenami je spojena i finanční odměna, porota mezi vítěze rozdělí v přepočtu zhruba 52 tisíc korun (2 312 amerických dolarů).

Dějištěm projekcí bude už tradičně brněnské Univerzitní kino Scala, nově se bude promítat i v Sále společenského centra ÚMČ Brna-střed. Centrem festivalu bude stan EKODÓM na brněnském náměstí Svobody. Organizátoři vedle filmových lahůdek lákají i na úvodní koncert Kapitána Dema, virtuální realitu, debaty a přednášky, kterých se díky on-line dostupnosti budou moci zúčastnit lidé doslova odkudkoli.

„EKOFILM má v Brně dlouhou tradici i spoustu příznivců. Jsem proto rád, že jsme se mohli také zapojit a festival podpořit zapůjčením společenského sálu naší radnice. Téma letošního ročníku, naše spotřeba a její dopad na prostředí, je velmi aktuální, proto doporučuji každému, aby se na některý z festivalových filmů přišel podívat. Já si z pestré nabídky určitě vyberu,“ pozval na festivalové projekce starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

Letošní 46. ročník nejstaršího evropského filmového festivalu s ekologickou tematikou EKOFILM se koná opět v Brně, ve dnech 14. – 17. října 2020. Aktuální informace naleznete na webu www.ekofilm.cz.

Festivalový web: www.ekofilm.cz